latinica  ћирилица
13/03/2023 |  07:58 ⇒ 07:59 | Аутор: sputniknews.com

Сјеверна Кореја испалила крстареће ракете из подморнице, почела вјежба САД и Јужне Кореје

Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе отпочеле су данас редовну војну вјежбу, усљед "повећаних тензија због сјевернокорејских ракетних тестова" и "пооштрене реторике против савезника", објавила је јужнокорејска агенција Јонхап. Пред почетак вјежбе, Сјеверна Кореја испалила је двије стратешке крстареће ракете из подморнице.
Сјеверна Кореја испалила крстареће ракете из подморнице (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN) -
Сјеверна Кореја испалила крстареће ракете из подморнице (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Вјежба јужнокорејске и америчке војске "Фридом шилдс" базирана је на компјутерској симулацији, трајаће 11 дана, а креираће "реалне" сценарије усљед, како наводе званичници из Сеула, све већих пријетњи Пјонгјанга због тестирања ракета, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Прољећна вежба почела је у поноћ по јужнокорејском времену, након што је Сјеверна Кореја у недјељу тестирала двије стратешке крстареће ракете са подморнице и извела "ватрену јуришну вјежбу" у четвртак.

"Фридом шилдс" неће бити паузирана за викенд, па ће то бити досад највећа командна вјежба двије војске до сада.

- Наша комбинована вјежба је дефанзивног типа и има за план да одбрани Јужну Кореју од потенцијалне сјевернокорејске агресије - саопштио је генералштаб Јужне Кореје.

Очекује се да ће америчка војска послати и носач авиона на нуклеарни погон "УСС Нимиц", за накнадне комбиноване поморске вјежбе са јужнокорејским партнерима, додали су званичници из Сеула.

Сјеверна Кореја испалила је двије стратешке крстареће ракете из подморнице пред почетак ове вјежбе, наводи Јонхап.

Сјевернокорејска војска претходно је саопштила да је спровела тест лансирања ракете из подморнице, не прецизирајући о каквом се пројектилу ради.

Ракета је лансирана из мора у близини града Синпо на источној обали Сјеверне Кореје.

Пројектили су испаљени из подморнице "8.24 Јонгунг" током подводних вјежби одржаних у недјељу ујутро, наводи Јонхап, цитирајући сјевернокорејску агенцију КЦНА.

Ракете су погодиле циљеве у Јапанском мору, пошто су прелетјеле 1.500 километара за нешто више од 7,5 секунди.

КЦНА наводи да је тест послужио како би се провјерила поузданост оружја и спремност подморничких јединица за дејство испод воде на циљеве на површини.

Како се наводи, вјежба је показала да је сјевернокорејска армија "спремна да се супротстави војним потезима америчких империјалиста и корејских издајничких марионета".