latinica  ћирилица
13/03/2023 |  08:02 ⇒ 08:04 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Штитећи свој банкарски систем САД ће изазвати још више проблема у свијету

Вашингтон ће изазвати још више проблема у свијету покушавајући да одржи свој банкарски систем, сматра портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

- Зашто чекати до вечери. Свако дијете може бојицама и папиром да објасни како ће америчке власти "одржавати стабилност банкарског система". Штампаће још више неосигураних долара, што ће изазвати још више проблема у свијету - написала је Захарова на свом Телеграму.

Претходно је амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио да ће се у понедјељак ујутро по локалном времену обратити у вези са заштитом америчког банкарског система.

Раније су америчка министарка финансија Џенет Јелен, предсједник Федералних резерви Џером Пауел и предсједник Федералне корпорације за осигурање депозица Мартин Грунберг издали заједничку изјаву у којој су објавили одлуку Федералних резерви да банкама стави на располагање додатна средства како би им помогла да обезбиједе неопходна средства за задовољење потреба својих штедиша.

Осим тога, америчке власти ће од 13. марта свим штедишама банкротиране америчке банке Силицијумска долина омогућити приступ њиховој штедњи.

Биће заштићени и клијенти њујоршке Сигначер банке, која је затворена у недјељу.