latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:14 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Економија, развој и побољшање квалитете живота грађана, приоритети новог премијера Кине (ФОТО)

Новоизабрани премијер Народне Републике Кине, одржао је своју прву конференцију за новинаре од ступања на ову функцију, након чега је јасно да ће његов фокус дјеловања бити усмјерен ка економији, њеном развоју али и сузбијању посљедица нанесених вирусом корона.
Кина - Фото: РТРС
КинаФото: РТРС

Излажући приоритете нове владе, кинески премијер Ли Ћианг је обећао да ће се усредсредити на придржавање приступа развоја усмјереног на људе, промовишући развој високог квалитета и продубљивање реформи.

Ли је обећао да ће спровести важне одлуке и планове донијете на 20. националном конгресу Комунистичке партије Кине, који је изложио развојне планове земље за наредних пет година и даље.

Он је објаснио да растућа тражња обухвата домаћу и спољну тражњу и инвестиције, а реформа иновација подразумијева институционалне, технолошке индустријске иновације.

Фото: РТРС

- Кључ стабилности је стабилизација раста и запошљавање, а кључ напретка је у висококвалитетном развоју - изјавио је Ћианг.

Додаје да Кина има јединствене предности попут огромног тржишта, индустријског система, те стабилног тржишта рада, што даје чврсте предуслове за даљи развој, ипак акценат ставља на институционалне предности.

- Када смо код потешкоћа, увијек кроз развој, постижемо боље резултате у њиховом превазилажењу, тако да ми Кинези, нећемо бити савладани никаквим потешкоћама - изјавио је Ли.

Нова влада ће уложити велике напоре на сваком послу који се односи на грађане, рекао је Ли, напомињући да је крајњи циљ побољшање њиховог животног стандарда.

Нови кинески премијер покушао је данас да умири и приватни сектор у земљи, рекавши да ће се окружење за предузетничка предузећа побољшати, те да ће све компаније у земљи имати исти третман.

Ли Ћианг, обратио се новинарима након затварања прве сједнице 14. Националног народног конгреса, националног законодавног тијела земље.

Промовисање економског и друштвеног развоја, било је у фокусу овогодишње сесије, пошто се Кина налази у кључној фази спровођења планова, постављених на 20. националном конгресу Комунистичке партије Кине.