latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:16 ⇒ 11:22 | Аутор: sputniknews.com

Ђинпинг: Кина мора да се супротстави мијешању спољних сила по питању Тајвана

Кина ће се одлучно супротставити мијешању спољних сила по питању Тајвана и сепаратистичких активности које су усмјерене на независност острва, изјавио је на церемонији затварања прве сесије Националног народног конгреса Кине 14. сазива кинески предсједник Си Ђинпинг.
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Неопходно је чврсто се придржавати принципа "једне Кине" и поштовати консензус из 1992. године, активно промовисати миран развој односа између двије обале Тајванског мореуза, одлучно се супротстављати интервенцији спољних сила и сепаратистичким активностима усмјереним на "независност Тајвана" - рекао је кинески предсједник.

Према његовим ријечима, Кина ће наставити да стално промовише процес поновног уједињења са Тајваном.

Највећим кинеским острвом Тајваном управља његова администрација од 1949. године. Званични Пекинг сматра да је острво кинеска провинција.

Тензије у односима између Вашингтона и Пекинга су постале израженије након посјете предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану почетком августа 2022. године.

Убрзо након доласка Пелоси у Тајпеј, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вјежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва.

Модернизација војске

Кинески предсједник је појаснио да влада земље мора да обезбиједи модернизацију Народноослободилачке војске Кине како би заштитила суверенитет и развој земље.

- Неопходно је свеобухватно промовисати модернизацију националне одбране и оружаних снага, претворити Народноослободилачку војску Кине у челичну стијену како би се ефикасно заштитио национални суверенитет, безбједност и развој - истакао је кинески предсједник.

Отворена политика

Кинеске власти намјеравају да чврсто спроводе политику отворености националне економије у односу на друге земље и истовремено учествују у њиховом развоју, рекао је он и додао да је неопходно да се користе глобални ресурси и тржишта.

Нагласио је да је потребно да се Кина развија и истовремено учествује у развоју других земаља.

- Кина ће обезбиједити још већу стабилност и усмјериће још више позитивне енергије за свеопшти мирни развој - подвукао је Си и додао да Пекинг намјерава да створи пријатну међународну атмосферу за национални развој.

Прва сесија Националног народног конгреса Кине 14. сазива отворена је 5. марта.

У њој је учествовало више од 2,9 хиљада посланика, који су за девет дана усвојили допуне закона о законодавном праву, одобрили реформу структуре Државног савјета Кине, гласали за кандидатуре вишег руководства, директоре кључних државних институција и министарстава земље и договорили се о стратешким питањима за државни развој.