latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:50 ⇒ 11:52 | Аутор: sputniknews.com

Затворена још једна велика америчка банка, трећа по реду

Америчке регулаторне власти затвориле су Сигначер банку (Signature Bank) са сједиштем у Њујорку, великог играча у крипто индустрији, како би покушале да спријече кризу на банкарском тржишту.
Крипто валута (Фото:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Крипто валута (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Сигначер је једна од главних банака крипто индустрије са сједиштем у Њујорку, највећа поред Силвергејта, који је прошле недјеље објавио да ће извршити ликвидацију јавља Си-Ен-Би-Си.

У заједничком саопштењу Федералне корпорације за осигурање депозита, министарства финансија и Федералних резерви наводи се да постоји системски ризик и да се банка због тога затвара.

Регулатори САД-а су објаснили да су донијели одлуку о затварању банке, која је велики повјерилац у крипто индустрији, у циљу спречавања ширења банкарске кризе.

Регулатори банака су саопштили да клијенти Сигначер банке имају пун приступ својим депозитима, како би могли да поврате свој новац назад.

- Сви депоненти ове институције ће бити обештећени, као и у случају банке Силицијумске долине, тако да ниједан губитак неће сносити порески обвезници - саопштили су регулатори.

Међутим, Си-Ен-Би-Си наводи, позивајући се на изворе у министарству финансија, да ће депоненти бити обештећени, али да ће пропасти улагања власника капитала и обвезница у обе банке.

Сигначер банка је на дан 31. децембра 2022. имала 110,4 милијарде долара укупне имовине и 88,6 милијарди долара укупних депозита, према подацима америчких финансијских власти.

Банка Силицијумске долине затворена је у петак и заплијењени су њени депозити, што је највећи банкарски колапс у САД од финансијске кризе 2008. године и други по величини икада.

Потез је услиједио неколико дана након што је та институција објавила да има потешкоћа у пословању.

Банка Силицијумске долине пропала је послије тзв. банкарске панике 10. марта. Банкротом те банке највише су погођене технолошке компаније, које су у великој мјери пословале са њом, али и старт-ап компаније, поједини медији, произвођачи вина из Калифорније...

СВБ банка, једна од главних банака технолошких компанија, доживјела је раст депозита 2021. послије успона технолошког сектора током пандемије вируса корона.

Та банка је улагала новац у дугорочне државне обвезнице, али је њихова вриједност почела да пада због раста каматних стопа усљед инфлације и одлуке Федералних резерви САД да подигну референтну каматну стопу.

Да би прикупио готовину за исплату депонената који су се повлачили, СВБ је 8. марта објавио да продаје хартије од вриједности вриједне 21 милијарду долара, а позајмио је и 15 милијарди долара, те најавио продају трезорских акција како би прикупио још 2,25 милијарди долара.

Ова најава, као и упозорење великих инвеститора из Силицијумске долине, довели су до банкарске панике и повлачења средстава депонената у вриједности од 42 милијарде, што је довело до банкрота.