latinica  ћирилица
13/03/2023 |  12:42 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Кришто-Голоб: Кандидатски статус је историјска шанса за БиХ

Премијер Словеније Роберт Голоб истакао је након састанка у Сарајеву са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто да се јасно и искрено промијенила атмосфера у Бриселу када је ријеч о БиХ и да је кандидатски статус за чланство у ЕУ историјска шанса за БиХ.
Роберт Голоб и Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Роберт Голоб и Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Голоб је рекао да за све у БиХ има двије поруке - прва је да је кандидатски статус историјска шанса за БиХ, а друга је да Словенија жели бити највећи савезник БиХ на њеном европском путу.

Он је рекао новинарима да је претходних 20 година процес проширења заустављан са техничким и административним питањима, те додао да је то данас постало политичко питање и да овај тренутак треба искористити за напредак БиХ на том путу.

- Словенија нуди сваку помоћ БиХ на том путу - од техничке, па све до финансијске - поручио је Голоб.

Он је захвалио за данашњи пријатан дочек и прилику да разговара о томе како побољшати европску перспективу БиХ.

- Велика промјена десила се у политици Словеније, а и у спољној политици. У суштини, интензивирао се принцип солидарности и политичке сарадње јер ћемо само на такав начин доћи до привредног напретка земаља - рекао је Голоб.

Он је нагласио да се тај принцип посебно треба примијенити у БиХ, баш због њене прошлости, те истакао да Словенија жели стабилност у овом дијелу Европе.

- Словенија жели стабилност овдје, и због наших привредних и економских односа, гдје Словенија улаже у БиХ. Наши напори за то су логични и ту нема скривених порука - рекао је Голоб.

Он је рекао и да Словенија жели наставити улагања у БиХ.

- У овим разговорима рекли смо и своје мишљење за економски потенцијал БиХ и да ту имамо простора побољшати све, посебно у области обновљивих извора енергије. Словенија је спремна улагати у тај дио - навео је Голоб.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је да БиХ са Словенијом има традиционално добре односе, посебно економске, те захвалила Словенији, која се залагала за то да БиХ добије кандидатски статус.

- То је нешто што БиХ значи, барем у формално-правном смислу смо ближе корак породици ЕУ. Тај сигнал и кандидатски статус шаљу поруку да је мјесто БиХ у европској породици - навела је Кришто, која је са Голобом, између осталог, разговарала о кандидатском статусу БиХ, билатералним односима, могућностима унапређења, као и регионалној сарадњи.

Кришто је рекла новинарима да је Савјет министара већ радио на одређеним корацима који се односе на реформе и поновила да реформе морају подразумијевати и измјене Изборног закона.

- Имам намјеру потписати споразум о пружању техничке помоћи БиХ за евроатлантски пут. Голоба сам информисала о томе да су кораци Савјета министара управо на овим реформама и да је направио кораке када је у питању реформа јавне управе, унутрашње тржиште, инфраструктурни пројекти и остало што је потребно за функционисање пододбора ЕУ и БиХ - навела је Кришто.

Она је напоменула да је обавеза у БиХ направити ограничене промјене Устава и Изборног закона на принципима равноправности сва три народа и свих других грађана.

- Ми требамо обратити пажњу на то да радимо на политичким приликама, унутрашњем дијалогу, с обзиром на то да је БиХ по Уставу земља конститутивних народа и других грађана - навела је Кришто.

Он је рекла да је Савјет министара усвојио глобални фискални оквир, да се нада да ће буџет за ову годину бити усвојен на једној од наредних сједница и да ће након тога Предсједништво предложити као законски предлагач овај документ и упутити га Парламентарној скупштини на усвајање.

Кришто је нагласила да је циљ БиХ развијати и регионалну сарадњу.

- Желимо јачати регионалну сарадњу, одржавањем добрих и пријатељских односа са сусједима кроз постојеће иницијативе, уважавање и изградњу мира, добросусједске односе, очување суверенитета сваке земље и рјешавање отворених или спорних питања мирним путем - рекла је Кришто, која је захвалила премијеру Словеније што је за прву посјету изабрао БиХ.