latinica  ћирилица
13/03/2023 |  12:52 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Кошарац: Потребан ангажман УН организација за проблем одлагалишта радиоактивног отпада

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да сматра да је потребан и ангажман УН организација како би се на свим међународним форумима гопворило о проблематици изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори, на самој граници БиХ и Хрватске.
Сташа Кошарац и Набил Гангиј - Фото: Уступљена фотографија
Сташа Кошарац и Набил ГангијФото: Уступљена фотографија

Кошарац је током састанка са замјеником регионалног директора за Европу и централну Азију Организације за храну и пољопривреду /ФАО/ УН Набилом Гангијем у Сарајеву разговарао о питањима из домена заштите животне средине и климатских промјена, те изазовима који су присутни у БиХ, с фокусом на питање изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.

Кошарац је истакао да ће БиХ у пуном смислу користити стручне експертске и правне капацитете у одбрани интереса грађана Републике Српске и Федерације БиХ у овом случају.

- Институције на свим нивоима власти у БиХ имају јединствен став о неприхватљивости изградње одлагалишта на Трговској гори и нећемо одустати од активности на онемогућавању Хрватске у овој намјери - истакао је Кошарац.

Навео је да потенцијална изградња спорног одлагалишта на граници БиХ и Хрватске представља озбиљну пријетњу по здравље 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне, као и угрожавање животне средине.

Саговорници су оцијенили да је сарадња организације УН ФАО са Министарством спољне трговине и економских односа позитивна, те да ће бити настављена у будућности.

На састанку је разговарано о анализи имплементираних и актуелних пројеката са организацијом УН ФАО, а посебан акценат стављен је на будуће пројекте у области пољопривреде, туризма и агротуризма.

- У свим пројектима који ће бити кандидовани према организацији УН ФАО инсистирам на сарадњи и пуној координацији са надлежним министарствима из Републике Српске и ФБиХ, с обзиром на чињеницу да су пољопривреда и туризам у примарној уставној надлежности ентитета - истакао је Кошарац.

Саговорници су усагласили да у наредном периоду интензивно раде на реализацији пројеката, који ће помоћи институцијама и политикама Републике Српске и ФБиХ у обезбјеђивању довољне количине хране за становништво и испуњавању стандарда за плансман тих производа на друга тржишта.

- Наш приоритет је да у времену глобалних изазова обезбиједимо довољне количине хране за становништво, те да домаћим привредницима који се баве производњом и прерађивачком дјелатношћу омогућимо несметан извоз на тржишта земаља у којима недостаје хране - навео је Кошарац.