latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:11 ⇒ 13:51 | Аутор: sputniknews.com

Стручњак из САД о кризи: Људи не могу да схвате размјере опасности по амерички банкарски систем (ВИДЕО)

Ово је огромна криза, нисам сигуран да људи уопште могу да схвате размјере опасности по амерички банкарски систем у овом тренутку, изјавио је амерички финансијски аналитичар Ричард Бове.
Банка Силицијумске долине (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Банка Силицијумске долине (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Бове је истакао да су "и депоненти и инвеститори изгубили повјерење у банке, а Федералне резерве имају исту структуру биланса као и затворена Банка Силицијумске долине".

- Криза настала банкарском паником у САД могла би да се прошири на многе банке. До сада су због тога затворене три банке, Банка Силицијумске долине, Силвергејт банка и Сигначер банка, велики играчи у свијету крипто банкарства и технолошких компанија - упозорио је Бове који је и главни финансијски стратег Одеон капитал групе за савјетовање компанија приликом улагања, трговине и инвестиционог банкарства.

Он је објаснио да је амерички банкарски систем у ризику из два разлога.

- Први је да су депоненти изгубили вјеру у америчке банке. Депозити у америчким банкама пали су за шест процената у посљедњих годину дана. Повјерење у амерички банкарски систем изгубили су и инвеститори јер америчке банке користе велики број банкарских трикова да покажу зараду и капитал када они не постоје, и користили су ту технику у посљедњих неколико година, а у посљедњих 12 мјесеци су чак и учестали са тим - прецизирао је Бове.

Према његовим ријечима, посљедица тога је да инвеститори и депоненти немају повјерење у банке, људи се позивају да повуку новац из појединих банака, а држава сада покушава да уради шта год може како би зауставила оно што би могао да буде велики, велики губитак повјерења.

Он сматра да СВБ банка није у потпуности пропала, већ да има неку вриједност.

- Проблем са СВБ банком је што су уложили велики новац у државне обвезнице. Они имају 70 милијарди пласираних у кредитима и може се дискутовати да ли су они добри или лоши, али имају 110 милијарди долара уложених у државне обвезнице - рекао је Бове.

Бове је нагласио да СББ нису проблем направили кредити, већ државне обвезнице чија је вриједност пала.

- Дакле, умјесто да министарство финансија буде посљедња одбрана банака, постаје прва линија ризика банака. И није СВБ једина банка која има стотине милијарди уложене у државне обвезнице, што је узнемирујуће, јер због књиговодствених смицалица, не приказује се пад вриједности обвезница, што је нечувено - каже Бове.