mtel
latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:47 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Подршка Владе и ресорног министарства Семберији; Сарадња кључна (ВИДЕО)

Семберија ће, као житница Републике Српске, имати и убудуће подршку Владе и ресорног министарства, али је неопходно унаприједити сарадњу локалне заједнице и надлежних републичких институција - истакнуто је на Панел дискусији "Подршка семберском селу", коју је организовала Народна коалиција "Покренимо Бијељину".
"Подршка семберском селу" - Фото: СРНА
"Подршка семберском селу"Фото: СРНА

Повећање аграрног буџета на 180 милиона конвертибилних марака омогућиће сигурнију производњу довољних количина ратарских култура, поврћа и воћа, али и сточног фонда - закључено је на овом скупу.Након раније издвојених три милиона конвертибилних марака, Влада Републике Српске обезбиједила је и додатна два милиона за рурални развој Семберије. Могућности за сарадњу са надлежним републичким институцијама су много веће, али их актуелни градоначелник и његови сарадници игноришу- нагласио је директор Аграрног фонда Златан Лазаревић.

- Министарство пољопривреде и Влада Републике Српске је показало како гледа на Бијељину и да је то потпуно супротно од оног како то неко жели да представи, да би очувао своју фотељу, а то иде преко леђа наших пољопривредника. Ми то нећемо дозволити - рекао је Лазаревић.

Добра сарадња Скупштине и Аграрног фонда у протекле двије године резултирала је повећањем аграрног буџета са 1,1 на 2,7 милиона конвертибилних марака. Средства за развој пољопривреде била би сигурно већа да постоји одговарајућа сарадња локалне управе и надлежних републичких институција ,упозоравају из Комисије за пољопривреду и село бијељинске Скупштине.

- То говори колико је битна сарадња локалне заједнице и републичких институција, а то у овом моменту под руководством градоначелника Бијељине нема пуно капацитета - каже Бобан Јовичеви, предсједник Комисије за пољопривреду и село Скупштине Града Бијељина.

Све иницијативе пољопривредника Семберије ресорно министарство је уважило. Повећање републичког аграрног буџета омогућило је и повећање подстицаја и премија што даје произвођачима сигурност у овогодишњој производњи.

- Ви знате да смо ми тражили буџет од 180 милиона који је испоштован, тражили смо 500 КМ за пшеницу које је испоштовано, тражили смо те лимите за тракторе који су испоштовани, да под тим киловатима буде то, да једноставно буде праведнија исплата - навео је Бошко Радић предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије.

Републички аграрни буџет, од 180 милиона марака, никада већи. Ова средства обезбиједиће континуитет у производњи хране која је стратешки важна за Републику Српску, нагласио је ресорни министар.

- Свака локална заједница је дужна да се без обзира на било какве политичке конотације одазове и буде партнер са Владом Републике Српске. Овдје у Бијељини то није случај и непрестано пребацивање кривице на неки фантомски објекат апсолутно не стоји. Локална заједница мора да ради, Влада мора да ради, ми смо партнери свима онима који нас позову ми ћемо доћи - нагласио је Саво Минић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пољопривредна производња темељ је опстанка и будућег развоја Републике Српске, зато ће за подстицаје произвођачима и рурални развој села, из републичког аграрног буџета бити усмјерена значајна средства.