latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:53 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Комисија за Хиландар усвојила извјештај о радовима на обнови манастира

Комисија за Хиландар на својој првој сједници у новом сазиву усвојила је извјештај о реализованим радовима и активностима у оквиру Програма обнове Светог манастира Хиландар у 2022. години, као и финансијски извјештај о утрошеним средствима у износу од 194 милиона динара /1,65 милиона евра/, саопштило је Министарство културе Србије.
Манастир Хиландар - обнова - Фото: СРНА
Манастир Хиландар - обноваФото: СРНА

На сједници у Влади Србије, којом је предсједавала министар културе Маја Гојковић, предочено је да се током 2022. године одвијала реконструкција конака Дохије и Игуменарије са параклисима Светог Саве и Светог Димитрија.

Констатовано је да је на објекту Дохије завршен кров и настављена статичка санација објекта, док су на објекту Игуменарије у току груби грађевински радови.

Комисија је, како се наводи у саопштењу, размотрила и усвојила програм радова у оквиру обнове Светог манастира Хиландар за 2023. годину, којим је планирано да се током ове године заврше сви архитектонско - грађевински радови на санацији и обнови Дохије, а сљедеће године и Игуменарије.

На сједници је наглашено да се радило и на изградњи нове инфраструктуре манастира Хиландар, посебно водоводне и канализационе мреже, као и да је завршен централни колектор за пречишћавање отпадних вода.

- Завршена је изградња котларнице и настављени су даљи радови на изградњи електроенергетског система - наводи се у извјештају.

Поред Гојковићеве, сједници су присуствовали И замјеник предсједника Комисије за Хиландар - министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као и чланови Комисије, међу којима је и његово преосввештенство епископ јегарски Нектарије.