latinica  ћирилица
13/03/2023 |  14:41 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Годишњица смрти Иве Андрића; Иза себе оставио велики књижевни опус (ВИДЕО)

Добитник Нобелове награде за књижевност и један од најпознатијих писаца с простора бивше Југославије, Иво Андрић, преминуо је прије 48 година, 13. марта 1975. године, а иза себе је оставио велики књижевни опус.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Поводом годишњице смрти великог нобеловца професори и ученици Средњошколског центра "Иво Андрић" из Вишеграда положили су цвијеће на споменике Андрићу код Вишеградске ћуприје и у Андрићграду.

- Ученици су данас имали прилику да чују најзанимљивије детаље из живота Иве Андрића , да помену дјела која су до сада читали и која ће тек читати и да упореде ликове из романа са ликовима из стварног живота - каже Драгана Зечевић, директорка СШЦ "Иво Андрић" Вишеград.

Професорка српског језика и књижевности Дијана Инђић-Милошевић навела је да се припремају разне перформансе као и да учествујуј у организацији Вишеградске стазе.

- Тако да су наши средњошколци добро упознати са дјелима Иве Андрића. Стално изнова и изнова ишчитавамо "Експонто", "Знакове поред пута" и наравно Андрићеве "Приповјетке" са Андрићевом тематиком.