latinica  ћирилица
13/03/2023 |  14:42 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: За турско тржиште обезбијеђено 1.000 тона говеђег меса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао Срни да је кренуо извоз говеђег меса из БиХ у Турску, те да је обезбијеђено укупно 1.000 тона говеђег меса на турско тржиште, с тим да ће се овај процес вршити по фазама.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- То је добра информација с обзиром на то да привредници из Републике Српске и Федерације БиХ имају могућност да извезу своје производе на турско тржиште. Допринос томе јесте и потписивање уговора о слободној трговини између БиХ и Турске, као и добри билатерални односи - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, процијењено је да треба наставити са извозом говеђег меса и са аспекта евентуалних вишкова у примарној производњи.

- И у овом и у прошлом мандату инсистирамо на томе да у том спољнотрговинском послу морају да једнако буду заступљене компаније и из Републике Српске и ФБиХ и од тога нећемо одступити - поручио је Кошарац.

Он је изразио увјерење да су у БиХ препознате све политике које долазе из Републике Српске у вези са развојем аграрног сектора, као и да ће институције БиХ то и препознати.

Према његовим ријечима, регионална сарадња веома је значајна за БиХ и њене односе са Турском, при чему је подсјетио да је Турска прва реаговала када је БиХ требало да буде пружена подршка набавци минералног ђубрива за домаће пољопривреднике.

Кошарац је потврдио да је Република Српска спремна да омогући договорених 50 одсто извоза говеђег меса у Турску, односно 500 тона, јер за то постоје производни капацитети, уз пуно испуњавање ветеринарских услова и фито стандарда.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је то давно препознала и њена подршка пољопривредницима из Српске је неупитна, што се посебно односи на бијељинску компанију ЗП комерц.

Кошарац је истакао да су надлежне институције у Републици Српској изузетно посвећене унапређењу и заштити домаће пољопривредне производње, као и да су те политике веома видљиве на плану ублаживања глобалних економских изазова и криза.

Он је подсјетио да је из буџета Српске за подстицај пољопривреди издвојено око 180 милиона КМ, при чему је јасно видљива жеља да се за домаће становништво обезбиједи довољна количина здраве и квалитетне хране, али да се створе услови и за извоз на трећа тржишта.

Кошарац је поновио да у конкретном случају извоза говеђег меса у Турску услугу клања стоке врши компанија из Бијељине ЗП комерц.

- ЗП комерц је годинама вршио спољнотрговински промет са Турском. Поносни смо на чињеницу да је ова фирма из Републике Српске препозната и етаблирана код надлежних турских инспектора као компанија која на на кредибилан начин и у складу са стандардима обавља посао - подсјетио је Кошарац.