latinica  ћирилица
13/03/2023 |  15:13 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Влада Српске задужила институције да наставе с активностима заштите имовине

Влада Републике Српске донијела је данас закључак којим, полазећи од привржености Српске Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, сматра неприхватљивим одлуке Уставног суда БиХ којом се подривају надлежности Републике Српске и урушавају егзистенцијалне основе њеног постојања.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Из Владе је саопштено, у вези са актом предсједника Републике Српске Милорада Додика од 3. марта, да задужује све институције извршне власти да при извршавању својих надлежности досљедно поштују и придржавају се Закључака Народне скуштине Републике Српске у вези са информацијом о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ број 02/1-021-144/20 из 2020. године.

Влада је препоручила Правобранилаштву Републике Српске и Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове да код свих поступака у управним стварима везаним за грађевинско земљиште, пољопривредно земљиште, шуме или шумско земљиште, а гдје су странке у поступцима носиоци својине јавног права /Република Српска, јединица локалне самоуправе, јавно предузеће, јавна установа или друге јавне службе који су носиоци својине јавног права/ сва спорна питања рјешавају споразумно.

Влада Републике Српске препоручила је Правобранилаштву да, у складу са законским надлежностима, настави предузимати активности ради заштите и остваривања имовинских права и интереса заступаних субјеката, у складу са овим закључцима, те наложила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да изврши свеобухватну анализу Закона о шумама и Закона о пољопривредном земљишту и предложи Влади даље поступање.

На посебној сједници Владе Генерални секретаријат је задужен да, у сарадњи са ресорним министарствима и академском заједницом, припреми информацију о заштити права и интереса Српске поводом дјеловања Уставног суда БиХ, која ће бити достављена Народној скупштини на разматрање, а овај закључак ступа на снагу даном његовог доношења.