latinica  ћирилица
13/03/2023 |  16:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић - Мишић: Уредити систем плата кроз усвајање општег колективног уговора

На састанку министра саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Чубриловића са делегацијом Савеза синдиката разговарано је о систему уређења плата у Српској кроз усвајање општег колективног уговора, а предложене су мјере и анализирани преговори о износу најниже плате и стање у дјелатности саобраћаја у приватном сектору.
Мишић и Чубриловић - Фото: РТРС
Мишић и ЧубриловићФото: РТРС

Саговорници су у Бањалуци оцијенили да је положај радника у дјелатности саобраћаја неповољан, те да је неопходно уредити систем плата кроз усвајање колективног уговора и наставити активности на смањењу сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата, кроз спровођење цјелокупног новчаног износа који радник добија од привредног субјекта.

Чубриловић је упутио подршку активностима Савеза синдиката и приједлогу мјера за систем уређења плата, наводећи да је неопходно онемогућити злоупотребу система исплате дијела плата у ковертама, те пронаћи рјешење у интересу радника, саопштено је из ресорног министарства.

Он је нагласио је да ће подржати све квалитетне реформске процесе и активности које спроводи Савез синдиката, а које су усмјерене на побољшање положаја радника у Српској.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић истакла је да је Министарство саобраћаја и веза важан партнер и да је за унапређење положаја радника неопходан квалитетан дијалог са свим релевантним институцијама и подршка Владе Републике Српске.