latinica  ћирилица
13/03/2023 |  17:04 | Аутор: СРНА

Додик: Принцип "један човјек један глас" антиуставна категорија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да се либерални пројекти њемачког специјалног изасланика за западни Балкан Мануела Зарацина који се залаже за принцип "један човјек један глас" овдје не могу да приме и да је то антиуставна категорија.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Зарацин је свашта рекао. Имају луксуз да свашта говоре и навијачки су расположени према муслиманима и подржавају ту врсту приче. Ти његови либерални пројекти које имају по Њемачкој овдје не могу да се приме - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је навео да је та прича Зарацина апсолутно неприхватљива и антиуставна категорија јер се зна шта су изборне јединице.

Према његовим ријечима, да се по принципу "један човјек један глас" размишљало у Дејтону никада не би дошло ни до мировног споразума, ни до Устава БиХ.

Додик је подсјетио да се Зарацин изјашњавао и у вези са законом о клевети, појаснивши да је у Њемачкој клевета кривично дјело, а да њихов изасланик овдје држи предавање како нешто не треба.

- Овдје није прича о клевети. Овдје је ријеч о истини и говорити истину је врхунска ствар - објаснио је Додик.

Он је указао на то да Њемачка, осим кривичног дјела клевета има и кривично дјело срамоћење, за шта је превиђена казна затвора.

- Сада они нама држе предавања како ми треба нешто да радимо европски. Ето, урадите европски, ви водите ЕУ а не ја. Један број људи је јавни простор користио за клевету и неистине и били су у функцији страних служби. Због тога се подигла нека галама о клевети и закону о невладиним организацијама које Америка сматра страним шпијунима - рекао је Додик.

Он је додао да је Зарацин тек неки савјетник у Њемачкој који је спремљен на Балкан јер нису знали шта ће с њим, па сада овдје нешто говори.

- Важније је шта ја кажем него он. Оно што кажем ја то ће бити, а оно што он каже - неће. Њемачка се иначе превише петља овдје. Петља се на страни муслимана, што је неприхватљиво и ми ту тенденцију видимо - рекао је Додик.

Говорећи о закону о клевети у Републици Српској, Додик је рекао да се не ради о томе да се некоме намеће забрана, већ о томе да се покаже истина.

- Када смо кренули са овим законом, сјели смо у оквиру партије и рекли да то треба да се уради. За то смо добили подршку коалиционих партнера који су неки дан на састанку рекли да неће одустати од овог закона - навео је Додик.

Када је ријеч о противљењу неких новинара доношењу овог закона, Додик је истакао да постоје индиције да су поједини новинари у Бањалуци сами себи оштетили аутомобиле.

- Ово је њима одлична прилика зато што су поново у сукобу са властима, па ће сада добити више новца од ових са Запада. Они ће њима дати новац да се као бране, а ја питам од чега да се бране - навео је Додик.

Додик је подсјетио и на случај младића из Лакташа који се осјећао угроженим због објаве на друштвеним мрежама, те извршио самоубиство.

- Онда је Додик крив и за то, а када кажемо да не можете злоупотребљавати медијски простор онда опет Додик крив - рекао је Додик и додао да одређени људи, упорно и без икакве одговорности "загађују јавни простор својим изавама, лажу и петљају".

Додик је одбацио тврдње економисте Светлане Ценић да се његово богатство процјењује на 3,5 милијарди евра.

- Сада бих требало неком објашњавати колика је то лаж. Неки људи ме питају. То апсолутно није тачно. Како на то одговорити? То је толика лаж, јер нико на простору Балкана нема три и по милијарде евра - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се због таквих изјава против њега води 20 година кривични прогон, додајући да ће се и даље носити са тим лажима којима је изложен.

За наводе о новинару којем је одузет телефон, Додик је појаснио да је ријеч о силовању у Бањалуци и да је то учињено да би се заштитио интегритет малољетног лица јер је "та дјевојчица, када је видјела да се њено име провлачи, покушала извршити самоубиство".

- И сада је важнији телефон новинара од чињенице да је дијете покушало самоубиство зато што је оклеветано - рекао је Додик и истакао да поштује право на јавност, указујући на то да је нормална ствар да се проведе истрага и да буде познато више информација.

Специјални изасланик Владе Њемачке за Балкан Мануел Зарацин рекао је за "Независне новине" да његова земља жели више грађанског друштва у БиХ и да се БиХ приближи моделу "један човјек један глас".