latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:10 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Источно Сарајево бедем слободе

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је вечерас у Источном Сарајеву да је ова локална заједница бедем слободе, те да има сва обиљежја регионалног центра Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева каже да народ овог подручја има богату историју и памти много важних догађаја који су пресудно утицали на његову судбину.

- За српски народ са подручја сарајевско-романијске регије, као и за цијелу Републику Српску, једна од тих историјских прекретница била је одлука о формирању Српског Сарајева. Ова судбоносна и визионарска одлука донесена је на данашњи дан прије тачно 30 година. Српско Сарајево настало је на рушевинама скупо плаћених илузија, али на темељима слободе без које не би било ни живота, нити опстанка на овим просторима - рекла је Цвијановићева на свечаној сједници у Источном Сарајеву поводом обиљежавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског Града Сарајева. 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Овај град, каже, био је и остао бедем слободе и сигурно уточиште за десетине хиљада сарајевских Срба који су за вријеме, а и након рата, у непрегледним колонама напуштали своја вијековна огњишта.

- Одбрањен је животима својих најбољих синова, као и несебичном жртвом њихових сабораца који су дуж линија фронта оставили здравље и дијелова свога тијела. Њима дугујемо захвалност што смо вечерас овдје, што имамо наше Источно Сарајево и своју Републику Српску у којој живимо у миру и слободи. Овај град је колијевка Републике Српске и зато ће увијек имати посебно мјесто у нашој прошлости, као и у развојним плановима за будућност. Источно Сарајево је примјер одличне сарадње локалних и републичких институција, као и добрих резултата који су плод заједничког рада - рекла је Цвијановићева у свом говору.

Због тога је, истиче, захвална градоначелнику Љубиши Ћосићу, његовом тиму, као и руководствима општина у саставу града који активно, заједно са институцијама Српске, раде на стварању бољих услова за живот свих грађана.

- Поносна сам на Источно Сарајево које данас не само формално, већ и суштински има сва обиљежја модерног града и регионалног центра Републике Српске. Много тога је у протеклом периоду урађено на његовом економском, инфраструктурном, културном, туристичком, као и свим другим видовима развоја. Реализовано је много важних пројеката захваљујући којима је град добио сасвим нови изглед, као и јасне контуре урбане средине са свим пратећим садржајима - навела је она.

Ипак, оно што пресудно утиче на карактер и дух једног града су људи који у њему живе, а овдје, каже Цвијановићева, живе вриједни и пожртвовани људи који су у најтежим временима одлучили да опстану и својим радом допринесу развоју и изградњи овог града.

- Важно је да и у будућим плановима водимо рачуна о равномјерном развоју свих општина у саставу Источног Сарајева, јер свака има посебан, стратешки значај за Републику Српску. Много посла је пред свима нама. Са становишта Републике Српске посебно је важно да очувамо стабилност и способност институција да се, као и до сада, успјешно изборе са свим изазовима који нас очекују - навела је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да остају посвећени даљем јачању Републике Српске, као и очувању њене уставне позиције и надлежности које нам припадају.

- Свјесни смо да су јаке и стабилне институције једини гарант даљег развоја Републике Српске и свим њених локалних заједница. Увјерена сам да ћемо заједнички успјети да се изборимо са свим препрекама на том путу и да ћемо сложно наставити да градимо бољу и успјешнију будућност. Честитам вам 30. годишњицу од оснивања града Источног Сарајева, са жељом да и убудуће корачате сигурним путем развоја и просперитета - истакла је Цвијановићева у говору.