latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:19 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Ћосић: Град - симбол жртве сарајевских Срба

Источно Сарајево је симбол жртве сарајевских Срба за Републику Српску, која не би изгледала овако како данас изгледа, нити би имала своју снагу да није овог града, изјавио је градоначелник Љубиша Ћосић на свечаној сједници Скупштине града поводом 30 година од његовог формалног настанка.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Ћосић је подсјетио на 157.000 Срба који су по попису из 1991. године живјели у Сарајеву, а данас су тамо готово на нивоу статистичке грешке, те на више од 56.000 Југословена, егзодуса 120.000 сарајевских Срба који су напустили огњишта и пронашли дом негдје друго.

Срби су, истакао је Ћосић, скоро од ничега кренули да стварају нови град, Српско Сарајево, у Републици Српској за коју су већ дали и током Одбрамбено-отаџбинског рата и на почетку мира.

- На сву срећу, у томе нисмо били сами, иза нас су стале владе Републике Српске и Србије које су од почетка препознале стратешки значај нашег града и важност његове организације кроз више повезаних општина - истакао је Ћосић.

Он је нагласио да је то препознала и Српска православна црква, која је увијек била најважнији ослонац Србима, али и српски борци, медицински радници, интелектуалци, народ, који су се окупили око једне идеје, а то је овај град.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево је данас модеран град од 65.000 становника у шест градских општина - Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Трново, Источна Илиџа и Источни Стари Град, који свака од њих својим специфичностима чини мјестом лијепог живота, гдје људи желе да себи створе породицу и дом.

- Наш најважнији ресурс су управо људи. Ако нема људи све остало губи смисао, сви наши потенцијали остају неискориштени. Сигурно их имамо довољно, од реалног сектора попут дрвопрепраде, пољопривреде, прехрамбене индустрије, трговине, услуга, па преко онога што душу храни, културе и спорта, до модерних технологија и и туризма - рекао је Ћосић.

Он је навео да Источно Сарајево има све оно што чини један град, а у плану је додатно развијање саобраћајне инфраструктуре, како би се олакшао свакодневни проток људи, роба и услуга.

Према његовим ријечима, у плану је изградња највећег тунела, али и гондоле у Републици Српској, успостављање регионалног центра за обраду дрвета, јачање система здравствене заштите.

- Хоћемо да развијемо и културу памћења, да гледајући у будућност не заборавимо ко смо и шта смо и колику смо жртву морали поднијети да бисмо били сада овдје слободни, пуни оптимизма. Имамо стратегију развоја, јасно видимо гдје желимо да идемо и како треба Источно Сарајево да изгледа за наредних 30 година, када будемо прослављали 60. рођендан - истакао је Ћосић.

Он је рекао да се Источно Сарајево данас гради одмах поред онога Сарајева којег су сарајевски Срби морали напустити, а које су изградили њихови преци, нагласивши да би најсрећнији били да су са Сарајевом гранично подручје у независној Републици Српској и да гаје добросусједске односе, јер како ствари стоје, бошњачко политичко руководство је такво да нема помирења.

Ћосић је истакао да је за сада судбина становника Источног Сарајева да и даље живе на првој лини одбране Републике Српске.

- Републике Српске која сигурно не би изгледала овако како данас изгледа, нити би имала своју снагу да није Источног Сарајева са својих шест општина и 65.000 становника, као и оних 40.000 људи из Рогатице, Хан Пијеска, Фоче, Калиновика... који гравитирају Источном Сарајеву - рекао је Ћосић.

Истовремено, каже он, ни Источно Сарајево не би изгледало како данас изгледа да није било искрене и несебичне подршке Владе Републике Српске и републичких институција, као и највиших институција Србије, којима су становници Источног Сарајева вјечно захвални.

- Зато вечерас са овог мјеста, са ове свечане сједнице желим да пошаљем поруку да само заједно, окупљени око исте идеје можемо успјети. Љубоморно чувамо, волимо и хоћемо да развијамо наше Источно Сарајево. И желимо и тражимо да нас подржите у томе, да наставимо заједнички да развијамо наш град, који је симбол огромне колективне жртве за Републику Српску - истакао је Ћосић.

Он је нагласио да ће сви у Источном Сарајеву бити конкретни, коректни и спремни да на исти начин подрже развој све иједне општине и града у Републици Српској, јер желе да виде Републику што јачу и што самосталнију.