latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:25 | Аутор: СРНА

Усвојена резолуција о правцима даљег развоја Источног Сарајева

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је вечерас на свечаној сједници Резолуцију о правцима даљег развоја града у којој се наводи да су представници Источног Сарајева дужни да буду одговоран партнер Влади Републике Српске и свим републичким институцијама.
Источно Сарајево - Фото: РТРС
Источно СарајевоФото: РТРС

Представници Града обавезали су се у Резолуцији да се код надлежних у Влади Српске и других институција залажу да се граду Источно Сарајево и општинама у саставу града обезбиједи посебан статус у погледу финансијских издвајања како би био настављен развојни процес који је неопходан за даље јачање регије, а самим тим и цијеле Републике Српске.

Према Резолуцији, која је усвојена једногласно на свечаној сједници поводом 30 година од формалног настанака града, Источно Сарајево, настало као резултат борбе српског народа Сарајева и Сарајевско-романијске регије за слободу, са правом носи епитет чувара сјећања на херојску борбу током Одбрамбено-отаџбинског рата и као такав посебну пажњу посветиће његовању културе памћења и реализацији пројеката у овој области.

Источно Сарајево, због специфичног положаја, као и важног мјеста које заузима у историји Републике Српске, има стратешки значај за цијелу Републику, што представља велику одговорност за све његове изабране и именоване представнике.

У усвојеном документу је наведено да Источно Сарајево треба да буде функционалан град, који одликује ефикасна и успјешна сарадња Градске управе и свих шест градских општина у свим областима, на задовољство представника локалних управа и свих грађана.

Један од најбитнијих предуслова за то је квалитетна инфраструктура која ће довести до заокружене урбане цјелине са безбједним саобраћајницама за квалитетно повезивање свих шест општина.

Источно Сарајево, као млад град, али и већ доказано добар домаћин, треба задржати и ојачати свој имиџ локалне заједнице мултикултуралног и гостољубивог карактера, отворене за све добронамјерне људе, без обзира да ли су одлучили да Источно Сарајево постане њихов дом, да у њему послују или бораве повремено, као гости.

Источно Сарајево, са богатим туристичким потенцијалима и препознатљивом понудом, представља атрактивно одредиште за туристе из земље, али и региона и свијета, што је потребно додатно унаприједити и боље искористити у интересу свих локалних заједница и домаћих привредних капацитета, наводи се у Резулуцији.

Један од приоритета града Источно Сарајево, наводи се у Резолуцији, мора да буде заштита животне средине и очување природних ресурса, у сарадњи са надлежним институцијама на вишим нивоима, те градским општинама.

Јачање и додатна промоција Универзитета у Источном Сарајеву, наводи се као предуслов за образовање стручног кадра који ће радити на развоју града.

Истиче се да је потребно створити услове да Источно Сарајево постане центар предузетних младих људи обучених за рад у области нових, информационо-комуникационих технологија који ће своје пословне идеје моћи да реализују у Источном Сарајеву и општинама у саставу града уз истовремено приоритетно јачање привреде као базе развоја града Источно Сарајево.

Резолуција је донесена цијенећи специфичан положај и стратешки значај Источног Сарајева за Републику Српску, поштујући борбу за слободу Срба Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата и истичући да је за 30 година свог постојања Источно Сарајево од формалне заједнице општина постало модеран град са 65.000 становника.

Она ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеним новинама града Источно Сарајево", речено је на свечаној сједници.