latinica  ћирилица
13/03/2023 |  20:48 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Притисак САД на Београд неће престати и да Србија уведе санкције Русији

Српски министар привреде Раде Баста има неко чудно размишљање, када говори да Србија треба да уведе санкције Русији, изјавила је портпаролка министарства иностраних сполова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Неки чудан став: Америка врши притисак на Србију, а српски министар позива да се изађе са ставом против Русије. Можда би било боље да се српски министар одлучно изјасни против притисака на своју земљу? Русија је, за разлику од САД, увијек поштовала Србију и њен народ. А поента није само у историјској истини, већ у очигледној чињеници: увођењем санкција Русији, притисак САД на Србију неће престати, већ ће се само појачати - написала је Захарова на телеграму.

Министар Баста затражио је данас у саопштењу да се Влада Србије хитно изјасни о увођењу санкција Руској Федерацији због, како је навео, агресије на Украјину.

- Србија већ плаћа велику цијену због неувођења санкција Русији и то постаје неиздрживо. Ја као министар привреде да гледам колики се притисак врши на предсједника Србије Александра Вучића, а да ми ћутимо, то не могу да прихватим. Зато сам за увођење санкција Русији, стојим уз предсједника Вучића у одбрани државних и националних интереса и имам апсолутно повјерење у њега. Зато од Владе Србије и свих министара тражим да се изјасне по овом питању - поручио је Баста, а пренијела агенција Танјуг.

Као земља која је и сама кроз историју била суочена са санкцијама и чији је народ трпио тешке економске посљедице, нисмо донијели ту одлуку јер смо се надали да ће се сукоби окончати, да ће превладати разум и да ће двије стране коначно сјести за преговарачки сто, навео је Баста.

- Нажалост, са протоком времена суочени смо са једном новом реалношћу. Сукобу се не види крај, а разума као да је понестало. У сукобу великих увијек страдају мале државе и усљед глобалних превирања Србија је суочена са страховитим притисцима -  навео је Баста.

Према његовим ријечима, потребно је да Влада Србије донесе јединствен став о томе у ком правцу ће земља ићи даље.