latinica  ћирилица
13/03/2023 |  21:07 ⇒ 22:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Фрањо обиљежава 10. годишњицу на мјесту поглавара Католичке цркве

Папа Фрањо обиљежио је данас десетогодишњицу на мјесту поглавара Римокатоличке цркве, мисом са кардиналима у капели ватиканског хотела Санта Марта у којој живи од свог избора.
Папа Фрањо (фото: EPA-EFE / MAURIZIO BRAMBATTI) -
Папа Фрањо (фото: EPA-EFE / MAURIZIO BRAMBATTI)

Фрањо (86), рођен у Аргентини, постао је први латиноамерички понтифик 13. марта 2013. године, наслиједивши Бенедикта XВИ, првог папе у шест вијекова који је поднио оставку.

- Изгледа као јуче - рекао је он у подкасту Ватиканских новости који је емитован данас.

- Вријеме лети. Док се окренете, већ је сутра. Ових десет година је био живот са тензијом - рекао је папа.

Папа се присјетио неколико хиљада аудијенција, стотина посјета бискупијама и парохијама, 40 апостолских путовања у сваки кутак свијета, али као најљепши тренутак навео је сусрет на Тргу Светог Петра са старијима из цијелог свијета 28. септембра 2014. године.

- Стари људи су мудрост и много ми помажу. И ја сам стар, зар не? Било је и неколико лоших момената и сви су везани за ужас рата. Прво посјете ратном гробљима у Редипуљи и Анцију, обиљежавање искрцавања савезника у Нормандији, бдијење за заустављање рата у Сирији, а сада и варварство које траје више од годину дана у Украјини. Иза ратова стоји индустрија оружја, ово је ђаволско дјело - поручио је папа Фрањо.

Према његовим ријечима, као бискуп који је "дошао с другог краја земље" није очекивао да ће постати папа који ће водити васељенску цркву у вријеме Трећег свјетског рата.

- Патим када видим како младићи умиру – били они Руси или Украјинци, није ме брига – не враћају се. Тешко је - рекао је поглавар римокатоличке цркве.

Од свијета као поклон за ову важну годишњицу захтјевао је само једно: "Мир, потребан нам је мир".

На 10. годишњицу избора папе Фрање, честитке су пристигле од црквених поглавара широм свијета, преноси Ватикан њуз.