latinica  ћирилица
13/03/2023 |  22:01 ⇒ 14/03/2023 | 13:38 | Аутор: РТРС

Други угао: Да ли је Нацрт измјена Кривичног законика подијелио новинарску заједницу (ВИДЕО)

Постоји ли усаглашен став медијске заједнице Републике Српске када је ријеч о најваљеним измјенама Кривичног законика начелно да, али суштински баш и не. У Удружењу новинара Републике Српске кажу да су начелно против закона, и да им је споран дио који се односи на увреду. За Клуб новинара Бањалука спорно је апсолутно све, траже да закон буде повучен са дневног реда сједнице Парламента Српске. У нашој емисији Други угао, правна струка објашњава - увођење увреде и клевете у овај закон не представља гушење слободе медија и говора.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Нацрт измјена Кривичног законика изазвао је много полемика у јавности али и међу медијским радницима. Након подјела на тзв. режимске и опозиционе новинаре, сада подјела и на оне који су за и оне који су против измјена Кривичног законика којим би се увреда и клевета третирали као кривично дјело. Удружење новинара Републике Српске начелно је против закона. Споран им је дио који се односи на увреду. Сматрају да постоје приоритетније ствари када је ријеч о уређењу медијског простора Српске.

- Ми нисмо задовољни уопште што се ушло са овим законом и што се иде са законом, а прескаче се читав низ пречих ствари које рјешавају медијски простор. Од закона о медијима итд. Да се то све мора прочистити зато што је задњих 30 година дошло до изузетне информатичке револуције - нагласио је Данијел Симић, предсједник Удружења новинара Републике Српске.

Клуб новинара Бањалука, који је огранак Удружења БХ новинари, тражи да се Нацрт измјена закона у потпуности повуче из разматрања.

- Ми сматрамо да ће ово урушити слободу говора, угрозити уставом загарантована права грађана. Не само новинара, већ и комплетне јавности да износе своје мишљење и критичку ријеч - нагласио је Синиша Вукелић, предсједник овог клуба.

Правна струка појашњава да се измјенама закона не врши удар на слободу говора и мисли. Позивају се на сличну таконску регаулативу у Европи.

- Овај закон фактички, у сваком смислу промовише истину. Ово није закон против лажи, против клевете. Ово је закон за истину. Закон који ће тражити од сваког да стоји иза онога што је изговорио - поручио је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Милош Бабић, професор кривичног права, наглашава да сам закон није уперен против новинара.

- Ова кривична дјела, по своме циљу, због кога се уводе у кривично законодавство, нису уперени против новинара - тврди Бабић.

Уколико Нацрт измјена Кривичног законика буде усвојен на сједници, најављена је јавна расправа у трајању од најмање 60 дана.

Комплетну емисију "Други угао" погледајте на нашем Јутјуб каналу.