latinica  ћирилица
14/03/2023 |  08:00 ⇒ 09:19 | Аутор: Агенције

Метеорит ударио у Мјесец, бљесак снимљен са Земље (ВИДЕО)

​Јапански астроном успио је са Земље да сними невјероватан тренутак када метеорит удара у Мјесец, што је довело до бљеска на сателиту.
Метеорит (Фото: илустрација/EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT) -
Метеорит (Фото: илустрација/EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT)

Даичи Фуђи, куратор у градском музеју Хиратсука, успио је да сними овај тренутак користећи камере које су постављене да прате Мјесец.

Камере су 23. фебруара, нешто послије 12 часова по нашем времену, снимиле како метеорит удара у Мјесец сјеверозападно од кратера Питискус.

Метеори путују у просјеку брзином од око 48.000 km/h, или 13,4 km/s. Њихови удари велике брзине стварају интензивну топлоту и стварају кратере, а такође дају сјајан бљесак.

Удари на Мјесец се могу видјети са Земље ако су довољно велики и ако се дешавају у области током лунарне ноц́и окренутом према Земљи.

- Новостворени кратер би могао имати око десетак метара у пречнику и на крају би га могао снимити НАСА-ин Лунар Рецоннаиссанце Орбитер или индијска лунарна сонда Цхандраиаан 2 - рекао је Фуђи.

Док се метеори сударају са Земљом сваки дан, велика вец́ина њих у потпуности изгори у контакту са атмосфером, преноси Телеграф.

Мјесец, међутим, има само веома слабу егзосферу, што значи да метеори који не би стигли до Земљине површине обично утичу на Мјесец, и стварају кратере.

Снимање ових догађаја такође има научну вриједност и помажу научницима да сазнају стопу утицаја на површину Мјесеца, што је још релевантније када се САД и друге земље спремају да пошаљу астронауте на Мјесец.