latinica  ћирилица
14/03/2023 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: За Аустралију подморнице на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане

САД, Аустралија и Велика Британија су представиле детаље плана којим Канбера почетком 2030-их набавља подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.
Бајден, Сунак и Албанезе у поморској бази у Сан Дијегу (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Бајден, Сунак и Албанезе у поморској бази у Сан Дијегу (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

У обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и британског премијера Ришија Сунака, предсједник САД Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру партнерства три земље (АУКУС), дјелом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два "најснажнија и најспособнија савезника Америке".

Бајден је нагласио да су подморнице на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане.

Кина је саопштила да споразум АУКУС крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и навела је да трансфер материјала за нуклеарно оружје из државе са нуклеарним наоружањем у државу без нуклеарног оружја “очигледно“ кршење овог споразума.

Партнерство, најављено 2021, омогућава Аустралији да приступи подморницама на нуклеарни погон, које су невидљивије и способније од пловила на конвенционални погон, као противтежа гомилању кинеске војске, наводи Ројтерс.

Албанезе је рекао да споразум представља највећу појединачну инвестицију у одбрамбену способност Аустралије у читавој историји земље. То је такође први пут у 65 година да су САД поделиле своју технологију нуклеарног погона, “и ми вам захваљујемо на томе“, рекао је он.

Сунак је АУКУС назвао најзначајнијим мултилатералним одбрамбеним партнерством у претходном периоду.

Према споразуму, САД намјеравају да продају Аустралији три америчке подморнице на нуклеарни погон класе Вирџинија, које производи Џенерал Дајнамикс, почетком 2030-их, уз опцију да Аустралија купи још двије ако буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу.

Будућа генерација подморница ће се градити у Великој Британији и Аустралији уз америчку технологију и подршку.