latinica  ћирилица
14/03/2023 |  08:53 | Аутор: СРНА

Добит 2,26 милиона КМ - ШГ Романија најбољи по резултату у Шумама Српске

Шумско газдинство Романија остварило је у прошлој години добит од 2.264.970 КМ по чему је сврстано на прво мјесто по оствареном позитивном резултату у предузећу Шуме Републике Српске, рекао је директор соколачког газдинства Страхиња Башевић.
Шумско газдинство "Романија" - Фото: СРНА
Шумско газдинство "Романија"Фото: СРНА

Башевић је истакао да је у 2022. години ово газдинство, као једна од организационих јединица Јавног предузећа шумарства Српске, остварило укупан приход од 20.076.953 КМ.

- Шумско газдинство Романија вратило се на велика врата на мјесто које и заслужује и мислим да ће се тај континуитет задржати и у будућности  рекао је Башевић за Срну.

Он је нагласио да су у прошлој години у овој организационој јединици "Шума" сјечу шумских дрвних сортимената остварили са 109 одсто, извоз са 113 одсто и реализацију са 110 одсто, те да су залихе од 5.800 метара кубних пренијели у ову годину.

Башевић је навео да су у овом газдинству лани пошумили укупно 12 хектара, обновили значајан дио возила и механизације за поправљање путева и асфалтирали више од пет километара локалних путева на осам дионица.

Он је истакао да су за ову години планирали обновити дио возног парка који користи за превоз радника, дио возила која су на услугама стручним службама Газдинства, набавку неких машина и асфалтирање око пет километара локалних путева, чиме ће омогућити лакшу експлоатацију шуме, бољу комуникацију локалног становништва у руралим дјеловима, те олакшати њихов посао у развоју пољопривреде и мљекарства.

ЦИЉЕВИ УПРАВЕ - ФИНАНСИЈСКА КОНСОЛИДАЦИЈА

Према његовим ријечима, сљедећи циљеви управе овог газдинства су финансијска консолидација што, као организациони дио, желе да постигну остваривањем позитивног резултата и умање дугогодишњи кумулирани минус капитала.

Башевић је истакао да Газдинство као корисник, уз сагласност Шума Српске, ресорног министарства и Владе Републике Српске, тај капитал желе да врате из минуса на нулу или на позитивну норму, чиме би дефинитивно стали на "здраве ноге", што се очекују крајем ове године.

Башевић је рекао да су крајем прошле године у овом газдинству били приморани да смање цијену рада са 160 КМ на 140 КМ за децембар и јануар, иако је то непопуларна мјера, да би задржали стабилност пословања и ликвидност.

Он је нагласио да је фебруарска плата у овом газдинству обрачуната по цијени рада 160 КМ, и да је планирано да тај ниво обрачуна остане за цијелу годину, а уколико услови на тржишту дрвопрераде и шумских дрвних сортимената буду повољни, могуће је да ће се ићи и на повећање цијене рада.

Башевић је нагласио да су у протеклом дијелу године имали отежавајуће околности у пословању код тендерске процедуре спровођења јавних набавки за услуге извођења сјече и извоза шумских дрвних сортимената, због чега је, како каже, мало пролонгиран почетак главне шпице производње.

Он је изразио увјерење да ће након тих потребних процедура "шумари" ући у замах и да ће за мјесец/два имати пуну производњу и очекиване приходе, те измирили неке обавезе од прошле године у обиму који је подношљив за ову врсту пословања.