latinica  ћирилица
14/03/2023 |  09:02 ⇒ 09:04 | Аутор: Агенције

Кина од сриједе отвара границе за стране туристе

Кина ће поново отворити своје границе за стране туристе, први пут од избијања пандемије ковид-19 прије три године, дозвољавајући од сриједе издавање свих категорија виза.
Кина (Фото: илустрација/EPA-EFE/MARK R. CRISTINO ATTENTION) -
Кина (Фото: илустрација/EPA-EFE/MARK R. CRISTINO ATTENTION)

Укидање ове мјере прекограничне контроле, уведене због заштите од ковид-19, долази након што су кинеске власти прошлог мјесеца прогласиле побједу над вирусом, преноси Ројтерс.

У 2019. приходи од међународног туризма чинили су само 0,9 одсто кинеског бруто домаћег производа, а извори из туристичке индустрије не очекују велики прилив посјетилаца у краћем року или због тога значајан раст привреде, наводи британска агенција.

Наставак издавања виза за туристе дио је шире акције Пекинга да нормализује путовања између Кине и свијета, пошто су власти у јануару повукле препоруке грађанима да не путују у иностранство.

Области у Кини за које нису биле потребне визе прије пандемије вратиће се на безвизни режим, саопштило је данас Министарство спољних послова.

Ово се односи на јужно туристичко острво Хаинан, које је дуго било омиљено одредиште туриста из Русије, као и на бродове за крстарење који пролазе кроз луку Шангај.

Улазак без виза за странце из Хонгконга и Макаа у најпросперитетнију кинеску провинцију Гуангдонг такође ће бити настављен, што је посебно повољност за луксузне хотеле популарне међу међународним пословним путницима, наводи Ројтерс.

Кинеске манифестације отворене за стране посјетиоце, попут Кинеског развојног форума у Пекингу касније овог мјесеца и сајма аутомобила у Шангају у априлу, постепено се настављају.

Азијске игре које се одржавају сваке четврте године такође ће се одржавати у источном граду Хангџоу у септембру, након што су прошле године одложене због мјера против ковид-19.

У 2022. години било је само 115,7 милиона прекограничних путовања у Кину и ван ње, а странци су чинили око 4,5 милиона, док је 2019., прије избијања пандемије ковид-19, Кина забиљежила 670 милиона укупних путовања, а странци су чинили 97,7 милиона, наводи Ројтерс.