latinica  ћирилица
14/03/2023 |  09:43 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу програма рада Парламента за 2023. годину

У Бањалуци је у току сједница Народне скупштине Републике Српске на којој посланици расправљају о Приједлогу програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2023. годину. На дневном реду је и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика и приједлог одлука о избору министара у Влади.
Сједница НСРС  (Фото:nsrs.rs) -
Сједница НСРС (Фото:nsrs.rs)

На Дневном реду друге редовне сједнице Народне скупштине налази се 27 тачака.

>>> Пренос сједнице пратите на РТРС плус и нашем порталу <<<

-------

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је вечерас да је Приједлогом скупштинског програма рада у овој години у законодавном дијелу предвиђено разматрање 64 акта.

- У првом кварталу године предвиђено је разматрање 12 аката, у другом 14, у трећем 20 и у четвртом кварталу 18 - рекао је Стевандић у Народној скупштини Републике Српске.

 

Народна скупштина Републике Српске изабрала је на данашњој сједници нова три министра у Влади Републике Српске.

За министра рада и борачко-инвалидске заштите изабран је Данијел Егић (СНСД), за министра трговине и туризма Денис Шулић (СНСД), а за министра породице, омладине и спорта Селма Чабрић (СП).

На сједници НСРС за судије Уставног суда изабрани су Радомир Лукић и Свјетлана Брковић.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић рекла је да су у буџету обезбијеђена средства за реализацију Програма пред полазак дјеце у школу који ове године траје од 1. марта до 31. маја.

Упознала је посланике и да је свим заинтересованим родитељима омогућено да за наредну школску годину изврше електронски упис ученика у први разред основне школе уз коришћење интернет платформе еУпис.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту.

Министар енергетике у рударства Петар Ђокић истакао је да ће након израде социјалне карте у Српској бити завршена активност која се односи на увођење категорије енергетски заштићеног купца.

- Влада Српске је спремна за рјешавање овог питања, а у току је израда социјалне карте без чега га није могуће дефинисати. Не смијемо се огријешити о људе који би били у овој категорији, а након израде социјалне карте активност ће бити окончана - рекао је Ђокић током посланичких питања министрима у Влади Српске - Актуелни час.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић истакла је да се годишње у Српској издваја 3,3 милиона КМ за финансирање развојних пројеката у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, али да је потребно повећати овај износ.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир рекао је да се чекају резултати инспекције у појединим високошколским установама чији кадар је осумњичен за издавање лажних диплома.

Новоименовани посланици у Народној скупштини Републике Српске Томица Стојановић из СДС-а и Зоран Кокановић из СП-а положили су свечану заклетву.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нацртом закона, између осталог, клевета ће бити кривично дјело, а предвиђене су новчане казне.

На дневном реду је избор судија Уставног суда Српске и недостајућих министара у Влади Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић предложио је да се Данијел Егић изабере за министра рада и борачко-инвалидске заштите, Селма Чабрић за министра породице, омладине и спорта, те Денис Шулић за министра трговине и туризма Републике Српске.

Нови министри ће положити свечану заклетву у Народној скупштини.

На захтјев Владе Републике Српске, са предложеног дневног реда повучен је консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци прошле године.

Колегијум НСРС је на захтјев СДС-а избор потпредсједника Народне скупштине Републике Српске са друге тачке предложеног дневног реда помјерио на претпосљедњу.

На предложеном дневном реду налазе се и Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину, као и Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, по хитном поступку, те Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Међу предложеним тачкама дневног реда налази се и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, по хитном поступку, те Приједлог закона о граду Прњавор, по хитном поступку.