latinica  ћирилица
14/03/2023 |  10:18 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Сутра бесплатан скриниг глаукома (ВИДЕО)

Љекари Клинике за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске организоваће сутра акцију бесплатног скрининга глаукома за све заинтересоване грађане поводом обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома.
Глауком - преглед - Фото: РТРС
Глауком - прегледФото: РТРС

Бесплатан скрининг вршиће се у период од 9.00 до 13.00 часова у холу Централног медицинског блока УКЦ-а, најављено је из ове здравствене установе.

Скрининг глаукома подразумијева бесплатно мјерење очног притиска, биомикроскопски преглед предњег и задњег сегмента ока, уз попуњавање анкете пацијената за откривање постојања фактора ризика за глауком.

Из УКЦ-а су подсјетили да је глауком један од водећих узрока иреверзибилног сљепила, као и да данас у свијету болује више од 80 милиона људи.

Скринингом се омогућава да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за глауком, што је и прилика да се скрене пажња јавности на неопходност ране дијагностике и правовременог лијечења.

Клиника за очне болести УКЦ-а располаже цјелокупном дијагностичком палетом услуга којом се на вријеме може открити глауком и тиме спријечити настанак сљепила.

Свјетска недјеља борбе против глаукома обиљежава се од 13. до 17. марта