latinica  ћирилица
14/03/2023 |  11:19 ⇒ 11:32 | Аутор: sputniknews.com

Шведска одбила да достави Русији податке о истрази инцидента на гасоводу

Шведско тужилаштво је, према објављеним документима, на захтјев Русије за формирање истражне групе поводом експлозије на гасоводима Сјеверни ток, саопштило да не види интерес у томе, изјавио је дипломатски извор у Њујорку.
Гасовод Сјеверни ток (Фото.EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Гасовод Сјеверни ток (Фото.EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Према извору, руски надлежни органи су на питања да ли су са мјеста оштећења гасовода уклоњени дијелови цјевовода, да ли је наложена истрага за утврђивање узрока оштећења, конкретно, у случају постојања остатака експлозива на дијеловима гасовода, као и какви су закључци на основу резултата истраге донијети, добили званичан одговор, којим је, заправо, шведско тужилаштво одбило да достави било какве документе.

- Удовољење молби Русије може да угрози безбједност наше државе. Из тог разлога приложене молбе се одбијају - наводи се у одговору министра правде Шведске Гунара Стремера.

Дипломатски извор је одговор шведског министра прокоментарисао ријечима:

- Тиме је очигледно, а сада и документовано да су саопштења Данске, Шведске и Њемачке да су наводно информисале руску страну о току истраге нетачне.

Претходно је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански објавио да је Москва прослиједила Уједињеним нацијама копију преписке са Данском, Шведском и Њемачком поводом истраге о терористичким актима на гасоводима Сјеверни ток, а из које се види да те земље нису информисале Москву о току њихове истраге.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова поручила је да је Савјет безбједности УН дужан да под хитно да усвоји резолуцију о формирању независне истражне комисије о експлозијама на Сјеверном току, с обзиром на то да је пронађен “предмет“ који није дио структуре гасовода, али би могао да буде дио експлозивне направе.