latinica  ћирилица
14/03/2023 |  11:40 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Москва и Београд доказују партнерство дјелима, упркос западним интригама

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Москва и Београд дјелима доказују партнерство упркос западним интригама, те поручио да Запад неће успјети да наруши односе двије земље.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Упркос интригама западних злонамерника, Русија и Србија ће наставити да граде узајамно корисно стратешко партнерство - не на ријечима, него на дјелу, да доказују његову вриједност, моралну и материјалну - рекао је Боцан-Харченко, реагујући на изјаву амбасадора САД у Србији Кристофера Хила да ће Србија морати да донесе одлуку у вези са санкцијама Русији јер због неувођења плаћа високу цијену.

Он је нагласио да се Хил забунио јер је кренуо од погрешне информације да Москва негативно утиче на Београд, преноси РТ Балкан.

- Кренуо је од лажне тезе о наводно негативном утицају Москве на Београд и о томе да Русија ни на који начин не помаже Србији. Па је онда демантовао своје ријечи, назвавши хипотетичко увођење санкција од Београда "горком пилулом". Што се каже, дао је шах-мат, али сам себи - прецизирао је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је истакао да Сједињене Америчке Државе у својој добро познатој неоколонијалној традицији расправљају о добробитима за Србију.

- Амбасадор САД у Београду, у најгорим традицијама неоколонијалног приступа који је својствен Вашингтону, ових дана је почео да расправља о томе шта је исправно за Србију, а шта није - истакао је Боцан-Харченко и додао да то и није испало добро.