latinica  ћирилица
14/03/2023 |  13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Африка: У једној од најјачих олуја више од 100 жртава

Разорна тропска олуја Фреди, која је други пут за мјесец дана прошла јужном Африком, однијела је животе најмање 100 људи у Малавију и Мозамбику.
Олуја Фреди (Фото: EPA-EFE/ANDRE CATUEIRA) -
Олуја Фреди (Фото: EPA-EFE/ANDRE CATUEIRA)

Више десетина људи је повријеђено и причињена је огромна материјална штета, преноси Гардијан.

Свјетска метеоролошка организација наводи да је Фреди једна од најјачих олуја икада забиљежених на јужној хемисфери и могла би да буде најдуготрајнији тропски циклон.

У суботу је олуја погодила средишњи Мозамбик. Бројне куће остале су без кровова, а у подручју око луке Келимане дошло је до великих поплава, након чега је олуја кренула према Малавију уз олујне кише које су изазвале клизишта.

Праве размјере штете и број погинулих, посебно у Мозамбику, још нису јасни, јер у погођеном подручју нема струје и телефонског сигнала.

У олуји у Малавију је погинуло 99 људи, укључујући 85 у главном трговачком центру Блантајер.

У олуји Фреди у Мозамбику, Малавију и Мадагаскару од када је прошлог мјесеца први пут погодила копно до сада је страдало 136 особа, а 200 је повријеђено и смјештено у болнице.

Спасилачке екипе траже људе који се воде као нестали у Блантајеру, другом по величини граду у земљи. Страхује се да су неки нестали људи затрпани у рушевинама. 

Најмање 10 особа погинуло је у провинцији Замбезија у Мозамбику, али ти подаци су и даље привремени.

УНИЦЕФ у Мозамбику наводи да хуманитарне службе немају довољно капацитета за посљедице катастрофе тако великих размјера.

Мозамбик је забиљежио у посљедње четири недјеље више падавина од годишњег просјека.

Малави се бори са најсмртоноснијим избијањем колере у својој историји, а агенције УН упозоравају да би ситуација могла да се погорша.

Научници кажу да климатске промјене чине тропске олује јачим јер океани апсорбују топлоту из емисија гасова стаклених башта, а када топла морска вода испарава, топлотна енергија се преноси у атмосферу.