latinica  ћирилица
14/03/2023 |  13:51 | Аутор: СРНА

Негирао злочине над српским војницима

Амир Патковић изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив за учешће у злочинима против ратних заробљеника - припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе, почињеним током 1995. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Раније су кривицу за иста дјела негирали Сенад Бужимкић, Ризах Фајић, Алмир Сефић, Ермин Кадић, Ирфо Велагић и Суад Несимовић, преноси Бирн.

У оптужници се наводи да су припадници 511. брдске бригаде тзв. Армије БиХ од друге половине маја до половине јула 1995. године, приликом напада у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука, заробили припаднике ВРС.

Непосредно након заробљавања и онеспособљавања за борбу, како се наводи у оптужници, убијено је шест припадника ВРС, док су преостали, њих најмање 21, који су заробљени у рејону Ћојлука, затворени и држани у војном притвору у мјесту Пишталине, у којем су мучени и који је обезбјеђивала војна полиција 511. бригаде.

Одатле су их у три наврата у групама изводили и убили на три локације.

Како се наводи у оптужници, Патковић је у више наврата учествовао у убијању заробљених бораца заједно са другим оптуженим, док се Бужимкић терети да, у својству референта за штабно-безбједносне и војнополицијске послове, није предузео нужне и разумне мјере да њему подређени припадници бригаде буду кажњени.

Пошто су сви оптужени негирали кривицу, предмет ће бити прослијеђен Судском вијећу, које ће заказати почетак суђења.