latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:09 | Аутор: РТРС

Соколац једина општина из Српске у пионир пројекту "Заједница обновљивих извора енергије"

Пројекат "Декарбонизација енергетског сектора у Босни и Херцеговини"(DecES), који имплементира Њемачка организација за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), а финансира Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке (BMZ), има за циљ да унаприједи и ојача оквирне услове за декарбонизацију енергетског сектора са фокусом на промоцију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије кроз пројекте енергетских заједница.
Пројекат „Заједница обновљивих извора енергије“ (Фото: opstinasokolac.net) -
Пројекат „Заједница обновљивих извора енергије“ (Фото: opstinasokolac.net)

Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ. Позив за пријаву пројектне идеје за заједнице обновљивих извора енергије (ЗОЕ) објавио је DecES и то за јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, невладине организације, мала и средња предузећа и појединце.

Након проведене процедуре избора, пројектна идеја Општине Соколац је одабрана за пружање техничке асистенције и припрему пословног плана, те је уз пројекат града Мостара ово једина пословна идеја из БиХ. Пословни план ће служити за дефинисање правца развоја идеје и обезбјеђење финансијских средстава за реализацију пројекта.

Пословни план Општине Соколац ће обухватити два концепта: инсталација фотонапонских панела по концепту ЗОЕ, као и инсталацију топлотне пумпе. Чланове ЗОЕ, поред Општине Соколац, чине ЈУ Спортско-рекреативни центар “Гласинац” Соколац, ЈУ Основна школа “Соколац” Соколац и ЈУ Средњошколски центар “Василије Острошки” Соколац, који се удружују с циљем коришћења обновљивих извора енергије за производњу електричне енергије првенствено ради задовољења властитих енергетских потреба. Важно је истаћи да је заједница обновљиве енергије организациони модел којим ће Општина Соколац ефикасно и економично ријешити проблем са високим енергетским трошковима институција за које је надлежна.

У периоду од 20.02. до 24.02.2023. године чланови радне групе, учествовали су на студијском путовању "Размјена информација о правном оквиру и пракси у успостављању енергетских заједница у Аустрији" чију организацију је провео GIZ. Општину Соколац представљала је Милијана Иванић из Одјељења за локални развој.

- Циљ студијског путовања био је да видимо и добијемо информације о доброј пракси у успостављању и функционисању заједница обновљиве енергије од надлежних институција и чланова постојећих заједница обновљиве енергије у Аустрији. Током петодневног боравка у Бечу успостављен је контакт са релевантним аустријским институцијама: Аустријска агенција за енергију (Austrian Energy Agency), Општина Баден, Министарство за енергију и климу (Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology (BMK)), Регулаторни орган (E-control) Wien Energie и Секретаријат енергетске заједнице (Energy Community Secretariat) – рекла је Иванић.

Чланови радне групе имали су прилику да разговарају о правним облицима енергетских заједница у Аустрији, могућим начинима информисања јавности о процедурама за оснивање заједница и субвенцијама, условима и процедури за прикључење фотонапонске електране на дистрибутивну мрежу, као и о другим питањима са којима се енергетске заједнице у пракси суочавају.