latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:11 | Аутор: Агенције

Гликман: Сљедеће сезоне неће бити тима из Дубаија у Евролиги

Директор Евролиге Маршал Гликман изјавио је да упркос проширењу које је потребно, наредне сезоне тим из Дубаија неће играти у Евролиги, преносе европски медији.
Евролига (Фото: РТС) -
Евролига (Фото: РТС)

У интервјуу за израелски портал Sports Walla извршни директор Евролиге Маршал Гликман је говорио о блиској будућности европског кошаркашког такмичења.

- Морамо да проширимо лигу. Немам магични број, али 18 није довољно. Сљедеће сезоне неће бити тима из Дубаија у Евролиги. Имали смо много разговора са њима у посљедње двије године, то је тема која нас занима. Али ако се и деси, десиће се тек након што све испланирамо. То је ипак посебна ситуација. Ако вам сада до Тел Авива треба четири сата, до Дубаија ћете летјети седам сати. Није то лако. Тамошње тржиште расте. Има пара, тамо је огромна дворана, али нема историје и традиције, нема лиге, нема још ни тима. Вољели бисмо да кошарка почне да се развија тамо - изјавио је Гликман.

Поједини европски медији извјештавају да се Евролига налази у великој кризи и да се пред њом налази један од најважнијих тренутака у историји такмичења дугој 23 године.

Делегација највишег менаџмента и представника 13 клубова (Барселона, Реал, Басконија, Олимпијакос, Панатинаикос, Ефес, Фенербахче, Макаби, Жалгирис, Армани, ЦСКА, Бајерн и Асвел) посјетила је Дубаи у октобру прошле године како би сазнали више о свом потенцијалном партнеру.

Гликман се у интервјуу осврнуо на идеју да тим из Дубаија прво добије мјесто у Еврокупу.

- Еврокуп играју заиста мали клубови са ниским буџетима и било би тешко тражити од њих да лете у Дубаи. А било би лијепо видјети Дубаи у евролигашкој породици. Била би то и политичка порука. Уживам да гледам Грке и Турке заједно на терену. Било би сјајно да гледам и како Израелци играју против Арапа из Дубаија. Дефинитивно мислим да ће Лондон и Париз у будућности бити у Евролиги. Прије пар година смо радили истраживање са компанијом Дилоит и видјели да је могуће повећати тржиште у Њемачкој, Француској и Енглеској - истакао је Гликман.

Директор Евролиге је истакао да се нада и рјешењу проблема са Међународном кошаркашком федерацијом.

- Нећу да критикујем претходнике, Бартомеу ми је пријатељ, али Бодирога и ја покушавамо са новим приступом. Састали смо се са људима из Фибе, цијела ситуација је компликована. Можда нећемо пронаћи рјешење за наредну сезону, али разговори протичу у одличној атмосфери. Јасно, ми немамо пословни интерес да кошаркаши играју за своје земље, али они то хоће и то је важно. Чак и у САД то данас разумију, за разлику од ранијих времена. Сада је питање како да договоримо календар, а то није једноставно. Не знам одговор, али знам да постоји жеља да се ситуација ријеши - закључио је Гликман.

Борд Евролиге требало би да одржи сједницу средином марта на којој ће одлучити да ли ће кошаркашки клуб Дубаи званично бити укључен у најквалитетније европско клупско такмичење.