latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:24 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Оскрнављен споменик српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа

Споменик у спомен подручју на Гаравицама код Бихаћа, подигнут у знак сјећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог свјетског рата, оскрнављен је, објавило је Удружење Јадовно 1941.
Оскрнављен споменик у Гаравицама (Фото: Facebook/jadovno) -
Оскрнављен споменик у Гаравицама (Фото: Facebook/jadovno)

Како су навели, уз споменик је направљено импровизовано склониште за псе.

- Недавно скрнављење споменика српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа је апсолутно нељудско и антицивилизацијско и о свему ће бити упознато руководство Републике Српске, рекао је Небојша Куштриновић, предсједник Одбора "Гаравице 1941", задуженог за обиљежавање сјећања на страдања више од 12.000 Срба у Бихаћу у Другом свјетском рату.

Куштриновић је нагласио да је, невјероватно, да је послије свега уз споменик направљено импровизовано склониште за псе.

Он је најавио да ће сутра о свему информисати предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједавајућу и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, те предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића са циљем да се нешто предузме да се овакве нељудске ствари не дешавају.

- Преко Епархије бихаћко-петровачке информисаћемо и власт Унско-санског кантона о овом нељудском дјелу. Јер то што се десило јесте антицивилизацијски, с обзиром на то да се ради о споменику и гробовима невиних људи страдалих од усташке руке и фашизма - рекао је Куштриновић.