latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:30 ⇒ 14:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан успјешно тестирао летећи аутомобил са људском посадом (ВИДЕО)

Јапан је данас први пут успјешно тестирао летећи аутомобил са људском посадом, а очекује се да ће ова возила бити међу главним атракцијама Свјетске изложбе (Експо) која ће 2025. године од 13. априла до 13. октобра бити одржана у Осаки.
Летећи аутомобил, илустрација (Фото: PA-EFE/ALI HAIDER) -
Летећи аутомобил, илустрација (Фото: PA-EFE/ALI HAIDER)

Тестирано возило се 10 секунди након активације уздигло у ваздух уз помоћ пропелера, на висину од осам метара, преноси агенција Кјодо.

Возило се кретало назад, напријед, лијево и десно, неколико пута се окренуло и спустило на земљу.

Летећим аутомобилом је управљао пилот Масатоши Кумагаји, оснивач и шеф компаније ГМО која нуди услуге сајбер безбједности за оваква возила и дронове.

Кумагаји, који је прошао специјалну обуку у САД за овај лет, рекао је након спуштања да је имао исти осјећај "као када је користио конзолу за игрице"

Технологија више није упитна, али очекују нас велики изазови због јапанских саобраћајних ограничења, као и због могућег страха грађана Јапана за сопствену безбједност, рекао је Кумагаји.

Земља излазећег сунца планира да ови "летећи таксији" превозе посјетиоце Свјетске изложбе на једно од вјештачких острва у заливу града Осака, гдје ће се одржати Експо 2025. године.