latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:23 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Кошарац: Семберија - нуклеус развоја пољопривреде

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Семберију треба снажније промовисати као нуклеус развоја пољопривреде.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је, након конференције Подручне привредне коморе Бијељина о теми "Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа", изразио задовољство да, осим Рогатице која жели да брендира кромпир, Требиња које жели да брендира сир из мјешине, постоји и иницијатива да се брендира и семберски купус.

Он је рекао новинарима да цијени то што су вриједни радници обезбиједили одређену врсту производа и мапирали је у трговачким маркетима и ланцима, те истакао да је Република Српска значајним подстицајним мјерама помогла произвођачима.

- Остаје да се види шта то може заједнички ниво у смислу координације са ентитетским структурама. Ту видимо шансу да заједно у комуникацији са међународним финансијским организацијама за пољопривреду УН ФАО /Организација за храну и пољопривреду/ прије свега, заговарамо управо брендирање - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је потребно примарно радити на размјени искустава, али и на тражењу финансијских средстава која би помогла у брендирању и заштити онога што долази из Републике Српске.

- Сигурно је да ћемо у наредном периоду заједно са институцијама у Републици Српској направити рекапитулацију дијелова Републике Српске који желе да брендирају своје производе и позвати надлежне институције на нивоу БиХ које морају бити у функцији оног што је интерес Републике Српске или Федерације БиХ - рекао је Кошарац.

Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Бијељина Жељко Видић рекао је да је данашњи догађај један у низу које подручна комора организује да смисленије представи производе 12 општина на подручју ове регије у смислу прекограничне сарадње сјевероисточног дијела Републике Српске.

- Имајући у виду сва дешавања на нашој регији у смислу прекограничне трговине, развоја туристичких потенцијала, а ту причамо и о Етно-селу "Станишићи", Бањи Дворови, ревитализацији ски-игришта у Власеници, изградњи туристичког комплекса Бусија у Лопарама, све то доводи до великог броја страних гостију, којима је потребно понудити квалитетан, домаћи, аутентичан производ - рекао је Видић новинарима.

Он је навео да су данас у Бијељини и колеге из Привредне коморе Србије - Регионалне привредне коморе Лесковца, који је најдаље одмакла у процесу брендирања аутентичних производа - лесковачки домаћи ајвар, спржа, љутеница која је у процесу и за коју су већ нашли своје тржиште широм региона бивше Југославије, па и у Европи, посебно код дијаспоре.

- Наша жеља је да сва та искуства пренесемо и овдје, да ми будемо тај окупљајући фактор за све институције /аграрни фондови, општинске управе, министарства .../ да ми као Привредна комоора будемо окупљајући фактор који ће успјети да са ове регије изњедри одређени број производа који ће моћи да конкуришу таквим производима из Србије и Хрватске - рекао је Видић.

Он је додао да се за подручје ове регије могу издвојити два производа већ у процесу заштите домаћег поријекла - чувени сир зарац са Мајевице и семберски купус.

- Оба ова производа су конкурисала код Агенције за безбједност хране, прошли су неке прве кораке тако да очекујемо позитиван исход - истакао је Видић.

Он је напоменуо да је сама заштита, као круцијалан дио процеса, заштита међународних агенција у координацији са Агенцијом за безбједност хране, тако да се за сада очекује брендирање у неком догледном року.

Видић је рекао да ће цио процес заштите и брендирања домаћих производа бити финансиран из различитих извора - дио од самог удружења и произвођача, а постоје и фондови за здраву храну.

- Правилником о подстицајима у пољопривреди је већ предвиђено. У Влади Српске већ постоје програми за то - додао је Видић.

Директор Привредне коморе Србије за Јабланички и Пчињски округ, за југ Србије Горан Јовић рекао је да је ова привредна комора успјела да заштити чак пет производа, четири именом географског поријекла и један жигом.

Ријеч је је о чуваном лесквачком роштиљ-месу, лесковачкем домаћем ајвару који, домаћој лесковачкој спржи.

- Жигом квалитета заштитили смо лесковачки роштиљ и у току је завршатак заштите лесковачке љутенице - рекао је Јовић и додао да су ријешили да вишедеценијско искуство које имају подијеле са Подручном привредном комором Бијељине.

Након конференције, којој су присуствовали бројни учесници из Републике Српске и Србије, посебно из Лесковца, Кошарац је посјетио и компанију "Мега дрво".