latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:36 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Гардисти из Модриче и Бијељине у хуманој мисији: Наше мало некоме значи пуно (ФОТО)

Регионални одбори Удружења Прве моторизоване гардијске бригаде из Модриче и Бијељине организовали су хуманитарну акцију добровољног давања крви у Служби за трансфузијску медицину у Бијељини.
Гардисти - Добровољни даваоци крви - Фото: РТРС
Гардисти - Добровољни даваоци крвиФото: РТРС

- Прије непуне четири године смо формирали Удружење гардиста које тренутно броји око 1.200 чланова, са намјером да отргнемо од заборава нашу херојску бригаду и евоцирамо успомене на њу, јер бити гардиста у том изазовном и тешком времену је за нас све било на понос и част - наводи Драган Марић гардиста у рату, а данас члан Удружења гардиста.

Један од примарних циљева удружења, је и хуманитарни рад чланова удружења.

- Тако смо, у сусрет формирању, односно конституисању регионалних одбора Удружења гардиста који су протеклог викенда одржани у Бијељини и Модричи, организовали хуманитарну акцију добровољног давања крви у Служби за трансфузијску медицину у Бијељини. Наше мало, некоме може значити много, може значити живот. Иначе, Регионални одбори Семберско – Мајевичке регије и Добојске регије, су два одбора од укупно девет регионаних одбора у склопу нашег удружења. Регионални одбор Семберско – Мајевичке регије обухвата чланове Удружења гардиста из Бијељине, Угљевика, Лопара, Брчког, Доњег Жабара и Пелагићева, док Добојски регионални одбор обухвата чланове Удружења гардиста из Добоја, Теслића, Петрова, Модриче, Брода, Станара, Дервенте и Вукосавља - истиче Марић.

Удружење Гардиста Добој

Гарда је одиграла веома значајну улогу у одбрани Српског народа и Републике Српске у протеклом одбрамбено отаџбинском рату и била је ангажована увијек на главним правцима борбених дејстава, било нападних или одбрамбених.

- Зато су гардисти за себе говорили да нису ничији, мислећи на матичне општине из којих су дошли, већ да су само "Синови Српске". На жалост на том путу, путу борбе и страдања, погинуло је 118 гардиста - поручио је Марић. 

На регионалним одборима изабрани су предсједници, предсједници скупштине регионалних одбора, делегати испред регионалних одбора у будућем сазиву Скупштине удружења гардиста, као и чланови будућег сазива предсједништва Удружења гардиста испред регионалних одбора.