latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: Агенције

Лавров: Москва обавијестила УН и ОЕБС о најављеном протјеривању монаха

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је УН и ОЕБС на план Украјине да протјера монахе Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре, једне од најсветијих православних хришћанских локација, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/AHMED JALIL) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/AHMED JALIL)

- Руски министар спољних послова Сергеј Лавров послао је данас писма генералном секретару УН Антонију Гутересу и предсједавајућем ОЕБС-а Бујару Османију, у којима им је скренуо пажњу на еклатантна кршења људских и уставних права православних хришћана у Украјини - наводи се у саопштењу.

Лавров је позвао Гутереса и Османија да "заузму принципијелан став против незаконитих поступака украјинског режима", и да захтијевају да Кијев прекине репресију против православних хришћана и спријечи исељавање монаха са светог мјеста.

Национални резерват Кијевско-печерске лавре наредио је монасима Украјинске православне цркве да напусте то мјесто до 29. марта, након што је међуресорна украјинска комисија оптужила манастир за кршење услова споразума о коришћењу државне имовине.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил назвао је исељење репресивним.

МОСКВА СЕ НЕ УДРУЖУЈЕ ПРОТИВ БИЛО КОГА

Русија се, за разлику од западних земаља, никада не удружује против било кога нити се поставља изнад других, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Никада се не удружујемо против било кога. Погледајте, усљед тренутног периода жестоког хибридног ратовања, ми никога не тјерамо да бира стране - рекао је Лавров на церемонији отварања Оснивачког конгреса Међународног покрета русофила.

Према његовим ријечима, земље глобалног Југа, односно велика већина њих, способне су да извлаче сопствене закључке, јавио је ТАСС.

- Сви смо одрасли људи, па хајде да се не угледамо на било кога, као што то раде наше западне колеге, које јавно захтијевају од свакога, укључујући земље које представљају неке од најстаријих и највећих цивилизација, да прате њихова наређења - истакао је Лавров.

Лавров је нагласио да је то у оштрој супротности са оним што постаје западна цивилизација, која је опсједнута сопственом величином, својим изузетним статусом и која се сада, заправо, бори за свој живот, покушавајући да, на удицу или на превару, своју хегемонију, коју види како измиче, одржи на глобалној сцени.