latinica  ћирилица
14/03/2023 |  16:22 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Предности успостављања слободне зоне града Бијељина и развој инфраструктурних пројеката (ВИДЕО)

Изостанак комуникације Градске управе Бијељина са привредицима и републичким институцијама препрека је стварању нових привредних и финансијских активности на подручју Семберије - наглашено је на Панел дискусији Предности успостављања слободне зоне Града Бијељина и развој инфраструктурних пројеката. Дискусију је организовала Народна коалиција "Покренимо Бијељину".
Панел дискусија у Бијељини - Фото: РТРС
Панел дискусија у БијељиниФото: РТРС

Реални сектор у Бијељини запошљава више од 16.000 радника. У спољнотрговинском промету 2021. године из Семберије извезено је робе вриједности 250 милиона марака. Међутим, привреда у Семберији у протекле двије године стагнира, јер Градска управа не сарађује са надлежним институцијама - истакли су учесници панела.

- Двије године нема апсолутно никакве иницијативе од стране Градске управе. Можда је груба ријеч коју ћу рећи, али то је злочин према овим људима - рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ

Требиње је оформило прву слободну зону у Републици Српској и у току су радови на њеној изградњи.

И зато је каже Мирко Ћурић неопходно да локалне заједнице покрену иницијативу према Влади.

- И даље смо спремни и као Република Српска прије свега, а и као БиХ да изађемо у сусрет и видимо који су то бенефити - да се не плаћа ПДВ на електричну енергију, на воду, на било шта друго, тако да треба да постоји иницијатива, без локалне заједнице је скоро па немогуће - навео је Ћурић.

Да слободне зоне имају велики развојни потенцијал доказ је и Зрењанин.

- Уколико роба није са поријеклом она се може увести у слободну зону без плаћања царина и пореских дажбина. Једна велика олакшица је неплаћање пореза на енергенте - истакао је Јован Вукановић, замјеник директора Слободне зоне, Зрењанин.

Посебан значај за Семберију има изградња аутопута Београд - Бањалука. Отварају се перспективе за развој свих локалних заједница у Републици Српској.

- Сматрамо да немамо довољан ниво активности на локалном нивоу и да локална заједница данас тренутно не препознаје развојне шансе које доносе нови пројекти - поручио је Недељко Ћорић, директор ЈП "Аутопутеви Републике Српске".

Аутопут од Бијељине до Раче биће завршен 2025. године, а до 2027. дионица од Бањалуке до Београда, што ће Републици Српској донијети вишеструку корист.