latinica  ћирилица
14/03/2023 |  17:41 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Честе промјене времена - све пунији домови здравља (ВИДЕО)

Од ноћас нагла промјена времена и знатно ниже температуре у односу на данашња 23 степена. Сталне температурне варијације времена неповољно утичу на здравље. Службе хитне помоћи су пуне пацијената са кадривалскуларним тегобама, главобољом, температуром.
Амбуланта - Чекаоница - Фото: РТРС
Амбуланта - ЧекаоницаФото: РТРС

Јутaрња температура спушта се неколико степени испод нуле, а током дана достиже и преко 20 степени Целзијуса. На улици неко је у љетној, а има и оних који не одустају од зимске гардеробе. Већина се жали на здравствене тегобе, повишену температура, притисак, главобољу, мучнину. Љекари имају пуне руке посла.

-Ове промјене времена утичу на пацијенте који нас посјећују Хитну помоћ са тежом клиничком сликом. Рецимо током викенда било је 339 пацијената наравно рачунамо и оне на терену смо, као и фебрилних стања код дјеце - каже Нада Бањац, начелник Службе хитне медицинске помоћи.

Посебно су угрожени хронични болесници. И зато савјет љекара - придржавати се прописане терапије, обратити пажњу на исхрану, посебно витамине.

- Увијек када су овакве промјене потребна је лаганија храна, више воћа и поврћа, више течности. Још имамо цитруса, лимун и наранџе али обавезно течности, да се рехидрира организам - додала је Нада Бањац.

На сталне промјене времена и температурне осцилације утичу климатске промјене. Зато имамо екстремне топлотне таласе, олујне вјетрове, јаке падавине. А то доноси и вирусе.

А на појаву олујног вјетра, већ вечерас, упозоравају метеоролози, на планинама је могућ и снијег. Оно што нам остаје јесте да се прилагодимо и слушамо савјете стручњака, јер како најављују климатолози због глобалног загријевања и загађења чекају нас још веће промјене и температурни екстреми.