latinica  ћирилица
14/03/2023 |  17:44 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Производи од козјег млијека из Пала постали бренд у региону (ВИДЕО)

Бренд постају и производи од козијег млијека којег припрема породица Галијашевић из Пала. На почетку је то био пионирски пројекат узгоја коза, а сада њихови производи већ постају препознатљива робна марка у цијелом региону.
Козији сир - Фото: РТРС
Козији сирФото: РТРС

Од сна до јаве. Владан Галијашевић из Пала, цијели живот је прижељкивао да се бави пољопривредом. У мјесту Рогоушићи 2013. године је купио земљиште, да би годину дана након тога на ово имање стигли и први јарићи. Двије године након тога на трпези је био и први млади сир, а онда и нешто зрелији са додацима, те из уља са јахоринским сушеним вргањима.

- Стотињак коза имамо, држимо то квалитетно, боримо се, гледамо да одржимо наше тржиште, могло би се то продати и даље, али када дође зима козе засуше и сира нема - прича Владан Галијашевић.

Сира нема, али су стаје баш у зимском периоду пуне јарића. У шали кажу, више се обрадују оним женским, јер са сигурношћу остају на фарми. Како је Владанова супруга хемијски техничар, а кћерка завршава фармацију, направиле су и сапун с додатком козјег млијека, за властиту употребу, а онда је тај пројекат међу 300 прошао у регионалној дрогерији и од тада ова мала фарма постала је самоодржива, а домаћи сапун доступан свима.

- Ту смо прошли са ДМ-ом. За годину дана направили смо лијепу причу у БиХ, након тога и у Хрватској, Србији и за пола године очекујем Црну Гору - наглашава Галијашевић.

Ови вриједни домаћини ни ту неће стати. До краја године планирају обогатити асортиман, и то првим дјечјим сапуном, кремом и лабелом.