latinica  ћирилица
14/03/2023 |  19:11 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Вишковић: У наредних 15 дана грађевинска дозвола за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће у наредних 15 дана бити издата грађевинска дозвола за изградњу ауто-пута Бањалука- Приједор.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је подсјетио да је 2018. године потписан уговор са Кинезима за реализацију овог пројекта.

- Постоји клаузула да овај уговор не може бити јавно кориштен од било које стране до момента док не добију грађевинску дозволу и не крену радови и у њему нема никаквих тајни - рекао је Вишковић вечерас у Парламенту Републике Српске.

Говорећи о рјешавању проблема борачких категорија у Републици Српској, Вишковић је истакао да за Владу Српске дјеца погинулих и демобилисаних бораца и ратних војних инвалида и даље имају приоритет у запошљавању.

Он је рекао да је у прошлој години за запошљавање и самозапошљавање дјеце погинулих бораца издвојено 35 милиона КМ, а да су у овогодишњем буџету за борачка давања предвиђена 322 милиона КМ, од тога 85 милиона КМ за борачки додатак.

Премијер Српске је напоменуо да је у прошлој години, када је Влада додјељивала једноктану помоћ од по 100 КМ борачким категоријама, тада било 230.000 демобилисаних бораца, а да је од тог броја данас у систему пензијско-инвалидског осигурања више од 120.000 бораца.

Говорећи о три министарска мјеста која су до сада била упражњена, он је рекао да се није примијетило да их није било јер су неки људи радили на тим позицијама.

Вишковић је подсјетио да су двојица министара из моралних разлога раније поднијели оставке, истичући да је то добро за Републику Српску и Владуу Српске.

- То је добро за младе људе, Народну скупштину Републике Српске и предсједника Владе. Ови људи су могли данас овдје да сједе као министри, они су морално и пред законом чисти - напоменуо је Вишковић.

Говорећи о акцији откривања лица која су запослена у јавном сектору, Вишковић је рекао да је та акција одрадила свој дио посла који је требало да уради, истичући да људи који нису долазили на посао данас нема у систему.

- Када је ријеч о Влади, у Министарству за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске био је један помоћник министра који 30 дана није долазио на посао и са њим је раскинут уговор о раду - истакао је Вишковић.

Он је додао да су позната имена и презимена ових лица, али да их не може јавно објављивати на основу Закона о заштити личних података.