latinica  ћирилица
14/03/2023 |  19:57 | Аутор: СРНА

У Новом Саду отворени "Антићеви дани"

У Новом Саду данас је свечано отворена седмодневна манифестација "Антићеви дани" у част чувеног пјесника Мирослава Мике Антића.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Отварању манифестације у Градској кући претходили су полагање вијенаца на пјесников гроб и посјета споменику у Дунавском парку, саопштено је из новосадског Културног центра.

"Антићеве дане", које организује Културни центар Нови Сад, отворио је члан Градског вијећа за културу Далибор Рожић који је истакао да Новосађани име Мике Антића сваки пут изговарају са великим поштовањем, топлином и захвалношћу, јер је он највећи дио живота уткао у њихов град.

Присутнима се обратио и пјесник Благоје Баковић, овогодишњи добитник награде "Мирослав Антић" којем је ово престижно признање додијељено за књигу поезије "Није то моја вода" у издању Српске књижевне задруге.

- Морам да захвалим великом Мики Антићу који ме је једном давно препознао и позвао међу песнике и сада, са небеске катедре, препознао и наградио својим бесмртним именом - нагласио је Баковић.

На овогодишњи конкурс за награду "Мирослав Антић" пријавила су се 104 пјесника.

Отварању "Антићевих дана" присуствовали су предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, представници градске власти, Српске православне цркве и конзул Црне Горе Невенка Ћировић.