latinica  ћирилица
14/03/2023 |  21:32 ⇒ 15/03/2023 | 09:01 | Аутор: СРНА

Лајчак: Без заједнице српских општина на КиМ нема договора

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да Заједница српских општина на Косову и Метохији мора бити формирана и да без тога нема договора.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Лајчак је истакао да овај пут мора да се деси и то на основу оног што је договорено 2013. и 2015. године.

- Ми смо предложили 15 постојећих европских модела као инспирацију. Не као алтернативу. Можда споразуми из 2013. односно 2015. године неће дати одговоре на сва питања. Ја желим да тражимо инспирацију од функционалних европских модела - рекао је Лајчак за РТС.

Лајчак је додао да европски приједлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији.

- Вјерујем да је наш приједлог фер и да је користан за Србију и за регион, ја сам ту не да мијењамо историју него да мијењамо будућност - рекао је Лајчак.

Он је појаснио да Заједница српских општина још не постоји, а то шта ће имати треба да се договори Београд са Приштином у оквиру дијалога, наравно на основу тога што је договорено 2013. и 2015. године.

- Треба низ детаља да се договори, треба статут да се предложи и да се обје стране договоре око статута. Десет година није испуњен договор, али овог пута биће, јер нећемо имати договор без Заједнице - истакао је Лајчак.

Лајчак је напоменуо да је циљ састанка у Охриду, на коме је планирано да се предсједник Србије Александар Вучић састане са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 18. марта у оквиру дијалога Београда и Приштине, постизање договора око испуњавања споразума на основу европског приједлога који има подршку свих чланица ЕУ.

На питање да ли нормализација односа значи и признање, Лајчак је одговорио да "о томе треба да се договоре Србија и Косово".

Осврнуо се и на период када је био високи представник у БиХ, за коју је рекао да није узор функционалности државе.

- Данас тражимо рјешења која ће убрзати европски пут овог региона. То је главна разлика. Зато не треба да тражимо инспирацију од ратних модела - рекао је Лајчак и додао да је поносан јер је БиХ за вријеме његовог службовања потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ.