latinica  ћирилица
15/03/2023 |  07:30 ⇒ 09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ и Вархељи од данас у Сјеверној Македонији и Албанији

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи посјетиће од 15. до 17. марта Албанију и Сјеверну Македонију, гдје ће имати састанке са званичницима двије државе, најављено је из Европске уније.
Вархељи и Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Вархељи и Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

На крају посјете, 18. марта, Борељ ће у Охриду организовати састанак између предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, на коме ће му се придружити и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Европски изасланици ће 15. и 16. марта, у Тирани, између осталих, разговарати са премијером Албаније Едијем Рамом, а након тог састанка ће се одржати сједница Савјета за стабилизацију и придруживање, дванаеста по реду између ове земље и Европске комисије, прва којом ће предсједавати Албанија, а у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

На крају посјете Албанији, Борељ и Вархељи ће присуствовати званичном отварању рестауриране Венецијанске куле у Драчу, чију је обнову финансирала ЕУ.

У Сјеверној Македонији ће се 16. марта Борељ и Вархељи састати са званичницима Сјеверне Македоније, а дан касније ће се одржати сједница Савјета за стабилизацију и придруживање, 16. по реду између Скопља и Европске комисије, којој ће предсједавати македонски премијер Димитар Ковачевски.

Иако је Сјеверна Македонија прва у региону Западног Балкана с ЕУ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању, још 2001. године, због неријешених проблема, прво са Грчком, а затим и са Бугарском, преговоре о чланству је започела тек прошле године. Исте, 2022. године, преговоре са ЕУ је започела и Албанија.

На крају своје посјете региону, Борељ ће бити домаћин састанку између Вучића и Куртија на коме се, како је раније најављено, очекује разговор о примјени мапе пута такозваног европског плана за постизање споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.