latinica  ћирилица
15/03/2023 |  08:44 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Константан пад обухвата вакцинацијом против морбила

У Републици Српској у протекле три године биљежи се константан пад обухвата вакцинацијом против морбила, изјавила је помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Јела Аћимовић.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Аћимовићева је подсјетила да је прије двије године овај обухват био око 71 одсто, што значи да на 10.000 новорођенчади, њих 3.000 није добило вакцину до своје друге године.

Најнижи обухват у 2021. години забиљежен је у Бијељини око 59 одсто, а највиши у Добоју око 91 одсто.

- Дјеца су тако потпуно незаштићена од три заразне болести - морбила, рубеоле и паротитиса. Вирус морбила изузетно се брзо шири, а заражена особа може заразити до 18 незаштићених особа, због чега је потребан висок обухват имунизацијом, односно 95 одсто, да би се спријечила епидемија - рекла је Аћимовићева за Срну.

Она је истакла да је у посљедњој епидемији морбила пријављено око 5.000 обољелих, са великим бројем пацијената који су због компликација захтијевали болничко лијечење, док су у земљама окружења смртни исходи забиљежени међу одраслима и дјецом.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту Нина Родић Вукмир рекла је Срни да су морбили или мале богиње вирусно респираторно обољење високе заразности, за које не постоји специфична терапија због чега је важна вакцинација дјеце као превенција ове болести.

- У редовном календару вакцинације у Републици Српској, МРП вакцина /мале богиње, заушке и рубеола/ се прима са навршених 12 мјесеци, а ревакцинација је са шест година, односно прије поласка у школу - навела је Вукмирова.

Према њеним ријечима, свако одлагање вакцинације послије годину дана оставља дијете потпуно незаштићено.

Вукмирова је рекла да су компликације морбила најчешће у доби до пет година, те да су новорођенчад заштићена антитијелима које добију од своје мајке током трудноће, али и да до узраста од годину дана антитијела ишчезавају, због чега је потребно заштитити дијете правовременом вакцинацијом.

Морбиле карактерише осип који прати изразито висока температура, кашаљ, коњуктивитис, увећање јетре, слезине, лимфних чворова, упала плућа и бронхија.

Уколико се трудница зарази малим богињама, може доћи до спонтаног побачаја, пријевременог порођаја, као и настанка оштећења плода.