latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Филм "Ако те се сјетим једном само" - свједочанство о животу Срба на Космету

У Брчком је промовисан филм Мире Лолић Мочевић "Ако те се сјетим једном само", који представља свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији - у енклавама, гету, прогону, обесправљености.
Брчко: Филм "Ако те се сјетим једном само" - Фото: СРНА
Брчко: Филм "Ако те се сјетим једном само"Фото: СРНА

Предраг Адамовић, предсједник Србског сабрања "Баштионик" из Бањалуке у чијој је продукцији рађен овај филм, рекао је синоћ да су Срби на Косову и Метохији већ деценијама најугроженији народ.

- Овај филм постао је снажна порука, позив свима који га погледају да се укључе у велику акцију, у заједничку борбу за очување Косова и Метохије као српске колијевке. Циљ је повезивање Срба, стварање свијести да смо један народ и схватање важности узајамног помагања тамо гдје је најугроженије - истакао је Адамовић.

Он је навео да тренутно јужно од Ибра, у енклава, има више од 50.000 Срба и да их толико има и у сјеверном дијелу, али да се многи исељавају и мигрирају према централној Србији јер не могу да издрже притисак непријатељског албанског окружења и институција самопроглашеног Косова који раде све да Србе протјерају са ових простора.

- Најбоља илустрација је овај злочин који се десио на Бадњи дан у селу Штрпце када је човјек пуцао на једанаестогодишњег дјечака Стефана и оптужен је за неовлаштено држање ватреног оружја и изазивање опште опасности. То је оптужница за коју се добија мање од мјесец дана затвора, а знамо да је ријеч о класичном покушају убиства, и то дјетета - указао је Адамовић.

Он је рекао да Срби на Косову и Метохији немају могућност ни да било коме продају своје производе, јер се углавном баве пољопривредом, поготову у јужном дијелу, те да им ова и друге организације помажу посредством Епархије рашко-призренске и хуманитарне организације "Мајка девет Југовића".

Адамаовић је напоменуо да је документарни филм "Ако те се сјетим једном само" настао прошле године као извјештај о томе шта је "Баштионик" радио на Косову и Метохији у претходне четири године, коме је давао помоћ, шта је од тога све изграђено и урађено.

Он је рекао да је филм прерастао ту своју основну улогу и постао свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији у енклавама, гету, прогону, обесправљености.

Адамовић је подсјетио да је "Баштионик" покренуо трајни пројекат "Задужбина за Косово и Метохију" за прикупљање помоћи за Србе на Космету, који се не своди само на материјалну помоћ, него и на повезивање Срба са Косова са Србима из цијеле БиХ.

Он је нагласио да је у оквиру пројекта уведен и трајни налог и телефонски број 17766 у М:тел мрежи чијим позивом се дарују двије КМ за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Адамовић је најавио да је Грачаница сљедеће мјесто у којем ће, у мају, бити приказан овај документарни филм.

Мирослав Ковачевић, члан Конзервативног клуба Брчко - организатора промоције филма у сарадњи са "Баштиоником" и брчанском Црквеном општином, рекао је да је ово филм о највећим српским јунацима 20. вијека који остају и опстају на вјековним огњиштима, чувајући тако Косово и Метохију за све нас.

Ковачевић је подсјетио да је синоћња промоција у брчанском Административном-културном центру "Патријарх српски Павле" била трећа, те да су претходне двије биле у Београду и Бањалуци.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић покровитељ је промоције филма, који је рађен у продукцији Србског сабрања "Баштионик" и уз подршку Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.