latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:24 ⇒ 09:28 | Аутор: sputniknews.com

Херш: САД би могле да се умијешају у сукоб у Украјини у случају да кијевска војска претрпи неуспјех

Америчке снаге могле би директно да се умијешају у украјинску кризу у случају неуспјеха Оружаних снага Украјине, рекао је Сејмур Херш, амерички новинар и аутор истраге о диверзијама на Сјеверним токовима на састанку америчке невладине организације "Комитет за републику".
Украјина (Фото: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA, илустрација) -
Украјина (Фото: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA, илустрација)

Херш је примијетио да се ситуација у Украјини за САД може одвијати по сценарију вијетнамске кампање, пошто, упркос испорукама оружја, снаге кијевског режима можда неће издржати.

- Кажу ми да ће игра бити оваква: ‘ово је НАТО, подржавамо НАТО у офанзивним операцијама против Руса’, што неће заварати свијет, неће нас... Ми смо они који су у рату са Русима. Али зашто бисмо то радили? - упитао је новинар.

Херш је подсјетио и на искуство битке код Стаљинграда, када је совјетска армија успјела да преокрене ток битке.

- Зар заиста желимо да се петљамо са овим момцима? Мислим да не. Нисмо спремни - примијетио је он.

Он сматра да се Американци вјероватно само заваравају у вези са тиме шта се у Украјини дешава. Истовремено је нагласио да Русија у Украјини још није ни употребила своје "главне снаге".

Русија упозорава НАТО: Испорука авиона Кијеву значиће директно укључивање у сукоб у Украјини

Осим тога, публициста је, говорећи о пријетњи директног сукоба између САД и Русије на основу планова Вашингтона, према његовом мишљењу, посебно издвојио формације 82. и 101. ваздушно-десантне дивизије америчких копнених снага распоређене у Европу.

- Ради се о бригадама, не о батаљонима, већ о бригадама - истакао је Херш.

Прошле недјеље је аутор истраге о умијешаности САД у експлозије на "Сјеверним токовима" изјавио да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена у спољној политици вођена мржњом према предсједнику Русије Владимиру Путину и комунизму.

О западној верзији експлозије на гасоводима

Херш сматра да верзија дизања гасовода "Сјеверни ток" и "Сјеверни ток 2" у ваздух од стране неке "проукрајинске групе", коју је недавно дао лист Њујорк тајмс, позивајући се на представнике америчке обавјештајне службе, представља "сумануту причу".

Истовремено је навео да зна много више о диверзији на гасоводима него што може да каже.

- Знам о том много више него што могу да причам. Једноставно не могу да ширим причу о томе. Понекад помислим да је актуелни предсједник (Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден) изгубио своју обавештајну заједницу - додао је Херш.

Небензја: Њемачка, Шведска и Данска одбиле да сарађују у истрази напада на "Сјеверни ток"

С тим у вези, он је примијетио да су америчке обавјештајне агенције "нахраниле" америчку штампу "овом суманутом причом" о могућој умијешаности проукрајинске групе у подривање гасовода. Новинар је објаснио да то нема никаквог смисла, јер неки активисти-дилетанти једноставно нису могли да изведу операцију таквог степена сложености.

Инциденти на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода "Сјеверни ток" и "Сјеверни ток 2" откривена су 26. септембра 2022. године. Њемачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је ријеч о циљаној диверзији. Оператор "Сјеверног тока", компанија "Норд стрим АГ", саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оцијенити када ће они бити поправљени.

Добитник Пулицерове награде Симур Херш у фебруару је објавио чланак о својој истрази о експлозијама на гасоводима "Сјеверни ток 1" и "Сјеверни ток 2". У његовој публикацији се наводи да су током НАТО вјежби "Балтопс" у љето 2022. амерички рониоци поставили експлозив испод цјевовода "Сјеверног тока", који су Норвежани активирали три мјесеца касније.

Након тога је лист Њујорк тајмс, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници навели да нису пронађени никакви докази наводне умијешаности руских власти у нападе на гасоводе Сјеверни ток и да нови обавјештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.

Раније је британски лист Тајмс објавио да су западне обавештајне агенције, недјељу дана након експлозије, знале за украјинску умијешаност у саботажу на гасоводима Сјеверни ток 1 и Северни ток 2.

Њемачки лист Цајт писао је да су њемачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима Сјеверни ток, а да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.