latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:53 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

НСРС о Извјештају о пословању Инвестиционо-развојне банке (ВИДЕО)

У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о Извјештају о пословању Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова за 2021. годину, са извјештајем независног спољног ревизора.
Сједница НС РС (фото:НСРС) -
Сједница НС РС (фото:НСРС)

>>> Пренос НСРС гледајте на РТРС плус и на нашем порталу. <<<

Укупни пласмани Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у 2021. години износили су 159,5 милиона КМ, што је за 32 одсто више у поређењу са планским оквиром за ту годину, рекао је директор једног од сектора у овој банци Мирко Бошњак.

Презентујући у Народној скупштини извјештај о пословању ИРБ-а и фондова за 2021. годину са извјештајем независног спољног ревизора, Бошњак је рекао да је путем 864 кредита одобрено укупно 133,4 милиона КМ.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске размотрили су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фонду за развој и запошљавање Републике Српске којим су пропширене дјелатности фонда, међу којима је одобравање зајмова.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби интензивније подршке привредним друштвима у Републици Српској с обзиром на постојеће глобалне поремећаје на тржишту.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о фонду за развој и запошљавање Републике Српске проширене су дјелатности фонда, међу којима је одобравање зајмова.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби интензивније подршке привредним друштвима у Републици Српској, с обзиром на постојеће глобалне поремећаје на тржишту, пише у образложењу законског рјешења које Народна скупштина Републике Српске разматра по хитном поступку.

Претходно је размотрен Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце – по хитном поступку.

Букејловић je у својој завршној ријечи навео да приједлогом није предвиђено јавно објављивање овог регистра. Он је рекао да приједлогом закона није предвиђено јавно објављивање овог регистра јер би то имало посљедицу не само за починиоце ових кривичних дјела, већ би представљало цијелу стигматизацију њега и чланова његове породице.

Букејловић је истакао да се подаци из регистра могу дати органима, организацијама, установама и удружењима која у обављању послова из своје надлежности остварују непосредни контакт са дјецом, ако за то постоји оправдан интерес. Истакао је да се овај закон доноси ради заштите дјеце од сексуалне злоупотребе и искориштавања, те превентивног дјеловања - да спријечи да правоснажно осуђена лица за ова кривична дјела поново не изврше исто или слично кривично дјело.

Шеф клуба посланика СНСД-а Игор Жунић сматра да  треба појачати надзор над осуђеним педофилима и онима који изађу из затвора како не би поновили исто кривично дјело. Упозорио је да би јавно објављивање регистра могло довести до освете родитеља дјеце која су доживјела одређену трауму.

Посланик СДС-а Милан Петровић сматра да лица која су починила кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце треба да буду доживотно осуђена.

Посланик Листе "За правду и ред" Загорка Граховац сматра да овај регистар не би требало да буде јавно објављен, јер би ова лица била јавно линчована.

Посланик СДС-а Маја Драгојевић Стојић мишљења је да регистар треба апсолутно да буде јаван, јер педофили не смију бити анонимни.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Игор Црнадак сматра да регистар педофила треба да буде јаван и заложе се за максималне казне затвора за педофиле, јер је у већини случајева дјеци која су доживјела такву трауму уништен живот.

Шеф Клуба Демоса Споменка Стевановић сматра да регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце треба да буде јаван.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић сматра да у Приједлогу овог закона треба јасно дефинисати да ли ће регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце бити јавно објављен.

Посланик Покрета за државу Андреа Гајић сматра да није довољно само донијети закон, већ треба константно пратити његову примјену у пракси.

Посланик ПДП-а Диана Чекић рекла је да је овај закон добар и да ће у значајној мјери заштитити дјецу од свих врста злоупотреба у Републици Српској.

Посланик листе "За правду и ред" Ђорђе Вучинић сматра да овај регистар не би требало да буде јаван, али да починиоци овог кривичног дјела морају сносити све законом предвиђене санкције. 

Министар правде Милош Букејловић рекао је да је у регистар лица правоснажно осуђених за сексуалну злоупотребу и искориштавања дјеце планиран упис лица која се воде у кривичној евиденцији код надлежног органа Српске, али и правоснажно осуђена у БиХ или другим земљама.

Букејловић је образложио да се Приједлогом закона о посебном регистру настоји обезбиједити већа заштита дјеце.

Претходно је разматрен Приједлог програма рада Парламента за ову годину.

У законодавном дијелу предвиђена су 64 акта и то у првом кварталу ове године разматрање 12 аката, у другом 14, 20 у трећем и 18 у четвртом кварталу.

Народни посланик и члан предсједништва Социјалистичке партије Српске, Милан Милаковић, изјавио је да је посланичка група ове партије предложила амандман на Програм рада НСРС за 2023. годину у циљу измјене позитивног законодавства, како би на детаљнији и афирмативнији начин била регулисана употреба и истицање заставе Републике Српске и других симбола.

Биће разматрани и Приједлог закона о граду Прњавор, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.