latinica  ћирилица
15/03/2023 |  11:04 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Изречено 90.000 KM казни због неправилности у цијенама горива и намирница; Појачане контроле

Инспектори у Републици Српској су у јануару и фебруару изрекли казне у укупном износу око 90.000 КМ због утврђених неправилности у формирању цијена на бензинским станицама, као и цијена основних животних намирница у трговачким објектима, речено је у Инспекторату Српске, одакле најављују интензивније контроле у наредном периоду.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Инспектори су током ова два мјесеца обавили више од 50 контрола.

На бензинским станицама извршене су 24 контроле формирања цијена, од чега су у три утврђене неправилносте и изречене казне од укупно 45.000 КМ.

У маркетима и трговачким објектима извршено је 28 контрола, а у три случаја утврђено је да се трговци нису придржавали прописаних маржи приликом формирања цијена основних животних намирница, те су им изречене казне од укупно 45.000 КМ, наводе из Инспектората.

У Инспекторату напомињу да су инспектори у продајним објектима констатовали и друге врсте неправилности које су се односиле на издавање рачуна и вођење пословних књига и евиденција, те су по том основу трговцима изречене и казне од 10.100 КМ.

У складу са Уредбом о ограничењу маржи прозводи на које се она односи су кухињска со за људску исхрану, животињска маст, сунцокретово уље, биљна маст, маргарин, пастеризовано и стерилизовано млијеко, јогурт, подсјећају из Инспектората.

Марже су ограничене и на пшенично брашно, хљеб, те шећер.

- За све остале производе који нису обухваћени овом уредбом цијене се формирају у складу са понудом и потражњом на тржишту, односно ријеч је о слободном формирању цијена, како је то и прописано Законом о регулисању цијена - наводе из Инспектората за Срну.

У Инспектората напомињу да ће, у складу са плановима рада главног републичког тржишног инспектора, у наредном периоду бити интензивније контроле формирања цијена.

Тржишна инспекција ће пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како ситуација буде захтијевала.